Wisselen van zorgverzekeraar. Het hoe en waarom.

De premies en premievoorwaarden van de zorgverzekeraars zijn bekend. Tot en met 31 december 2016 kan je de lopende verzekering nu eventueel opzeggen. Om vervolgens tot en met 31 januari 2016 een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Maar waarom zou je dat doen? En hoe?

Elke verzekeraar biedt zowel een basisverzekering als aanvullende verzekeringen. Zo’n basisverzekering is verplicht. Ze verschillen onderling niet al te veel en de kosten ervan zijn per verzekeraar hoger, lager of gelijk Kies je daarom alleen een basisverzekering, dan is de keuze op prijs snel gemaakt – zou je denken. Want een basisverzekering komt in verschillende smaken. Kies je een restitutiepolis, een naturapolis of een combinatiepolis?

Bij een restitutiepolis betaal je vaak de rekeningen eerst zelf. Daarna declareer je ze bij de zorgverzekeraar. Je hebt vrije zorgkeuze en krijgt die keuze vergoed. Bij een naturapolis gaat de rekening direct van de zorgverlener naar de zorgverzekeraar. Je hebt geen vrije zorgkeuze. Kies je bijvoorbeeld een zorgverlener waarmee geen afspraken zijn gemaakt, dan kan je vergoeding lager uitvallen dan de kosten. En de combinatiepolis? Juist, die combineert de twee.

Dan is er nog de combinatie van de basisverzekering met aanvullende verzekeringen. Welke denk je nodig te hebben en wat is per verzekeraar voor jou de voordeligste combinatie? Is de dienstverlening wel gelijk? Het waarom van die keuze zit dan ook vooral in de afstemming op je persoonlijke voorkeuren (of soms noodzaken) en de prijs.

Wisselen van verzekeraar doe je binnen een bepaalde periode en hierbij zijn twee volgordes denkbaar. Om te wisselen van verzekeraar:

  1. Zeg je per mail of brief de oude op en ga je op zoek naar een nieuwe.
  2. Ga je op zoek naar een nieuwe en zegt deze de oude op.

Optie 2 is het gemakkelijkst en veiligst. Je hoeft je alleen maar aan te melden en blijft nooit onverzekerd. En heeft de verzekeraar zelf ook wat te zeggen? Jazeker. Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht. Een verzekeraar kan je dus niet als klant weigeren. Die acceptatieplicht geldt echter niet voor de aanvullende verzekeringen. Zo kan de verzekeraar bijvoorbeeld bepalen dat je pas ná een zekere periode in aanmerking komt voor een bepaalde vergoeding.

Kijk ook even bij onze meest gestelde vragen op https://www.adfiz.nl/finfin/zorgverzekering

En bespreek het vooral en vooraf met je adviseur. Dan ben je tenminste zeker en dat is in 2017 weer een zorg minder.

Maand respijt voor huizenkopers die botsen op nieuwe regels

Huizenkopers die voor 1 februari 2017 een bindende offerte op zak hebben van hun geldverstrekker kunnen nog gebruik maken van de verstrekkingsregels die in 2016 gelden. Met een maand extra hoopt toezichthouder AFM tegemoet te komen aan huizenkopers die de dupe dreigen te worden nu vanaf 1 januari niet meer de aanvraagdatum van de hypotheek leidend is bij het vaststellen van de dan courante verstrekkingsnormen. Volgens Harrie-Jan van Nunen van de De Financiële Makelaar zal de overgangstermijn van een maand chaos niet kunnen voorkomen.

De nieuwe werkwijze vloeit voort uit de Mortgage Credit Directive die deze zomer van kracht werd. Op grond van deze nieuwe Europese hypotheekregels mogen geldverstrekkers alleen nog maar met bindende offertes werken. “Dat dit gevolgen kan hebben voor consument als de LTV vanaf 1 januari 2017 wordt verlaagd was al geruime tijd bekend”, vertelt Nicole Reijnen namens de AFM. “In overleg met onder meer de banken sturen we deze week een brief naar de Tweede Kamer waarin we voorstellen huizenkopers tot 1 februari 2017 de tijd te geven om op basis van de oude normen een definitieve offerte van hun bank te krijgen. Maar de nieuwe regels blijven wel overeind.”

Duizenden euro’s minder lenen
Volgens Harrie-Jan van Nunen, directeur van inkoopcombinatie De Financiële Makelaar, haalt de overgangstermijn van een maand helemaal niets uit. “In mijn ogen kansloos, omdat
je dan alleen maar de druk opvoert en consumenten die er zelf niets aan kunnen doen, eenvoudigweg dupeert”, aldus Van Nunen. Hij becijfert dat consumenten die onverhoopt toch onder de nieuwe regels gaan vallen duizenden euro’s minder kunnen lenen op grond van aangescherpte LTV- en LTI-normen, waardoor in het ergste geval de aankoop van een woning alsnog geannuleerd zou moeten worden.

Van Nunen verwacht ondanks de geboden overgangstermijn de komende weken een chaos bij de banken. “Consumenten worden dus afhankelijk van de doorloopsnelheid van het hypotheektraject bij hun bank. Gemiddeld genomen duurt dit traject een week of vier waardoor offertes die dit jaar nog worden uitgebracht geen 100% zekerheid meer geven. Gezien de hausse aan aanvragen als gevolg van de gestegen rente in de afgelopen weken, alsmede de traditionele eindejaar drukte lijkt de chaos niet te overzien, met alle gevolgen van dien. Daarnaast zijn er situaties denkbaar waarbij een consument er niets aan kan doen dat zijn aanvraag wordt vertraagd.”

Toepassing bij NHG-hypotheken
Hij wijst daarnaast op de mededeling van het Waarborgfonds Eigen Woningen dat voor NHG-hypotheken de aanvraagdatum bepalend is. “Deze norm is afgestemd met het ministerie van financiën. Gaat deze norm dan ook veranderen, of geldt de nieuwe zienswijze alleen voor niet-NHG-hypotheken? En wat rechtvaardigt dan het verschil?”

Bron: AMweb

Let je als bedrijf niet goed op? Dan ben je een doelwit voor cybercrime.

Uit onderzoek is gebleken dat 75% van de websites onvoldoende beveiligd is, dit treft ook het MKB. Inbreuk op de digitale bedrijfsvoering van ondernemers komt dus vaak voor. De gevolgen hiervan zijn desastreus; voor klant en bedrijf. Benieuwd naar de veiligheid van jouw bedrijfsvoering? Voer dan de Cyber Risico Scan uit >  

Elke maand worden wereldwijd zo’n 500 nieuwe kwetsbaarheden gevonden in hard- en software. Naast de 70.000 kwetsbaarheden die al bestaan. De Cyber Risico Scan, die ook wordt ingezet door ethische hackers, geeft een onafhankelijke analyse, die de kwetsbaarheden van jouw organisatie helder maakt. De scan en rapportages zijn zo opgezet dat ze ook te gebruiken zijn door niet-technici. Voorkom dat kwaadwillenden jouw bedrijfsdata gijzelen en jij opdraait voor de gevolgen van een datalek.

Met deze Scan ontvang je snel en eenvoudig een rapport waarmee jij en/of je IT-leverancier aan de slag kunnen om jouw website veiliger te maken en zo het online zakendoen te verbeteren.

De Cyber Risico Scan t.w.v. €300,- wordt jou tijdelijk kosteloos aangeboden door MKB-Nederland en VNO-NCW, gesteund door het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Bron: finfin.nl

Hypotheekrente per saldo nauwelijks gestegen

Afgelopen maand ging voor het eerst in lange tijd de hypotheekrente omhoog. Maar of daarmee een periode van rentestijgingen is begonnen, is volgens MoneyView nog maar de vraag. Het adviesbureau becijferde dat de gemiddelde 10-jaarsrente in november per saldo met 0,08% is gestegen.

Tussen 2 en 11 november is de hypotheekrente bij de Allianz Hypotheek van De Hypotheekshop en De Hypotheker, bijBouwe, Merius, NIBC en Volksbank nog verlaagd. In de twee weken erna hebben echter veel partijen de tarieven verhoogd. “De hoogste verhoging bedroeg 0,25% voor het 10-jaars tarief van Munt Hypotheken. Ook de grootbanken speelden hun partij mee. ABN Amro, ING en SNS verhoogden diverse tarieven met 0,05 tot 0,2%. Rabobank verhoogde in de eerste week van november de tarieven en deed dat nogmaals in de derde week.” Mede daardoor bereikte het aantal hypotheekaanvragen een recordhoogte. “Maar of het een verder stijgende trend zal worden is nog maar de vraag. In de laatste week van november verlaagde Munt Hypotheken namelijk zijn tarieven alweer, evenals Acadium en Volksbank.”

Hoogste en laagste rentes
Vorige week bood BijBouwe de laagste rente voor een 10-jaars annuïteitenhypotheek met NHG: 1,57%. “Een verschil van 0,03% ten opzichte van oktober.” Het hoogste tarief bood de Obvion Hypotheek met 2,34%. Gemiddeld kwam de rente voor een 10-jaars annuïteitenhypotheek met NHG op 1,84%. “In oktober bedroeg het gemiddelde tarief nog 1,76%.”

Bron: AMweb.nl

Weer Kamervragen over AOW-gat

Tweede Kamerlid Vermeij (PvdA) heeft aan staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) vragen gesteld over verzekeraars die bestaande WAO- en WIA-polissen niet laten aansluiten op de verhoogde AOW-leeftijd. Onder meer Achmea zou het AOW-gat bij uitkerende inkomensverzekeringen niet willen overbruggen.

“Deelt u de mening dat verzekeraars hun verantwoordelijkheid moeten nemen en de uitkering van de polissen moeten doorschuiven naar de nieuwe AOW-gerechtigde leeftijd, zodat mensen niet tussen de oude en de nieuwe AOW-gerechtigde leeftijd gekort gaan worden op hun uitkering van het UWV?”, vraagt Vermeij. Ze wil ook weten wat de resultaten zijn van het toegezegde gesprek met het Verbond van Verzekeraars om tot een oplossing te komen voor verzekerden die hun polissen niet kunnen verlengen tot aan de nieuwe AOW-gerechtigde leeftijd.
Het Verbond had al laten weten dat voor nieuwe aov’s de eindleeftijd op 67 jaar kan worden gezet. Bovendien is de tijdelijke overbruggingsregeling voor mensen die een uitkering ontvangen, uitgebreid.

Achmea
Eerder had SP-lid Ulenbelt al vragen gesteld over het AOW-gat. Klijnsma antwoordde toen dat de meeste verzekeraars het probleem oplossen, ondanks de Kifid-uitspraak dat de verzekeraar daarvoor niet verantwoordelijk is. Maar Vermeij stelt dat Achmea inkomensverzekeringen niet wil laten aansluiten. “Deelt u de mening dat dit zeer onwenselijk is voor al die mensen die nu in een WAO- of WIA-uitkering zitten […]? Bent u bereid om ook Achmea te wijzen op hun verantwoordelijkheid?”

Zzp-pensioen
Vermeij had onlangs samen met partijgenoot Vos al vragen gesteld naar aanleiding van berichten in de media dat zzp’ers te weinig sparen voor hun pensioen. Volgens een Netspar-rapport sparen een miljoen zelfstandigen veel te weinig om later rond te kunnen komen. Die vragen heeft Klijnsma nu beantwoord. “Het grootste deel van de zelfstandigen kan uitzien naar een toereikend pensioeninkomen”, schrijft ze. “Van een deel van de zelfstandigen zijn de besparingen echter zodanig beperkt dat zij, gezien hun huidige inkomen, na beëindiging van hun werkzame leven zullen worden geconfronteerd met een aanzienlijke inkomensdaling.”

SER-verkenning
De staatssecretaris verwijst naar een SER-verkenning naar de pensioensituatie van zzp’ers, waarvan de resultaten komend voorjaar bekend worden, en naar de Perspectiefnota Toekomst Pensioenstelsel, waarin een aantal maatregelen wordt aangedragen. Een daarvan is een opt-outregeling, waarbij zzp’ers automatisch worden ingeschreven voor deelname aan een pensioenregeling. Klijnsma wil daarover echter geen toezeggingen doen: “Het is aan een volgend kabinet om hierover beslissingen te nemen.”

Bron: AMWeb

Premie zorgverzekering stijgt gemiddeld 7,3%

De gemiddelde premie voor een basisverzekering stijgt in 2017 aanzienlijk, zo blijkt uit onderzoek door MoneyView. In 2015 en 2016 was de gemiddelde premiestijging rond de 4%.

Volgend jaar gaat de consument gemiddeld 7,3% meer betalen voor een basisverzekering. Enerzijds omdat de kosten in de gezondheidszorg blijven stijgen, maar anderzijds ook omdat het aantal verstrekkingen binnen de basisverzekering stijgt. Voor 2017 geldt bijvoorbeeld dat het aantal chirurgische behandelingen zal worden uitgebreid en dat de regeling voor fysio- en oefentherapie ook gaat gelden voor mensen met etalagebenen.

De verhogingen lopen flink uiteen. De cijfers van MoneyView laten zien dat de regionaal werkzame zorgverzekeraar Salland de enige verzekeraar is die de premies op het niveau van 2016 heeft weten te houden. Menzis daarentegen heeft haar premies met meer dan 11% verhoogd.

De gemiddelde premies van de vier grootste verzekeraars (Achmea, CZ, Menzis en VGZ) zijn komend verzekeringsjaar nagenoeg gelijk. De polissen van Achmea en CZ kosten ongeveer € 112,- per maand, die van Menzis en VGZ zijn met een gemiddelde premie van € 111,- per maand maar iets goedkoper. De grote variatie in premiestijgingen maakt het volgens MoneyView voor veel consumenten interessant om hun huidige polis te vergelijken met concurrente producten.

Product rating

Ook dit jaar is weer de MoneyView ProductRating vastgesteld. De vijf sterren voor de prijs van naturapolissen gaan naar Zekur, het budgetmerk van Univé, (Gewoon Zekur, € 92,00), Univé (Zorg Select Polis, € 98,75) en De Friesland (Zelf Bewust Polis, € 99,95). Voor restitutiepolissen gaan de vijf sterren voor prijs naar FBTO (Basisverzekering Restitutiepolis) en wederom Zekur (Gewoon Zekur Vrij, € 105,53).

De voorwaarden van aanvullende ziektekostenverzekeringen en tandartsdekkingen zijn eveneens onderworpen aan de MoneyView ProductRating. Prijs is hierbij buiten beschouwing gelaten. Vijf sterren voor de voorwaarden van aanvullende verzekeringen zijn voor Delta Lloyd (zowel AV Comfort als AV Top) en ONVZ (AV Superfit). Wel wijst MoneyView erop dat ONVZ een acceptatieprocedure hanteert, waardoor niet iedereen onmiddellijk in aanmerking komt. Daarnaast kent de verzekeraar een toeslag van 50% op de premie van de Superfit wanneer verzekerde geen basisverzekering van ONVZ heeft gesloten. De aanvullende verzekeringen van Delta Lloyd kunnen worden gesloten zonder dat sprake is van een medische selectie.

De vijf sterren voor voorwaarden van tandheelkunde-verzekeringen gaan naar Avéro Achmea (TV Royaal) en wederom ONVZ (Tandfit C/Tandfit D).

(Bron: Moneyview)

De ruiten van uw auto ijsvrij; even de aandacht erbij!

De afgelopen dagen was het bijzonder koud; met nachtelijke temperaturen onder het vriespunt staat heel autorijdend Nederland ’s ochtends de ruiten weer ijsvrij te krabben. Een uitgelezen moment om een aantal fabeltjes uit de wereld te helpen en wat tips te geven waarmee de ruiten van uw auto ijs- en schadevrij blijven.

Niet alleen de ANWB heeft het deze dagen maar druk met de steeds lagere temperaturen. Waar de Nederlandse wegenwacht het vooral druk heeft met accu’s die er spontaan mee ophouden, kunt ook u ’s ochtends niet zomaar instappen en wegrijden. Ruiten krabben is het devies, maar het blijkt dat niet iedereen hier even bedreven in is. Want naast uzelf en de ANWB hebben ook autoschadebedrijven het weer druk met het vervangen van ruiten; krassen, sterren en barsten die óók ontstaan doordat men te weinig voorbereidingen treft en ondoordacht het ijs probeert te verwijderen. Wat is wél verstandig en wat juist níét?

Wel doen

Sommige maatregelen zijn algemeen bekend, terwijl andere tips juist net dat verschil kunnen maken.

  • Leg ’s nachts een anti-ijsdeken, een mat of een stuk karton op uw voorruit. Dan hoeft u niet eens veel te krabben!
  • Ontvet uw ruiten regelmatig; hierdoor beslaan de ruiten minder en blijven ze makkelijker ijsvrij.
  • Om de binnenkant van uw auto minder te laten beslaan; zet een vochtvreter in de auto. Anders moet u ook de binnenkant van de ruiten weer bruikbaar zien te maken.
  • Vervang uw normale ruitenvloeistof door de antivries-variant. Gaat u de weg op, dan kan de gebruikelijke ruitenwisservloeistof namelijk opnieuw bevriezen.
  • Alcohol; voor vele problemen geen oplossing, maar voor bevroren ruiten wél. Lauwwarm water met alcohol, eventueel met wat afwasmiddel, zorgt ervoor dat u geen hard ijs van de ruit hoeft af te krabben.
  • Dubbele pech; is ook het slot zo bevroren dat u de auto niet eens in kunt? Vul dan een plastic zakje met warm water en wrijf ermee over het slot. Als het goed is is die binnen een mum van tijd ontdooid.
Niet doen

Maar mensen doen weleens iets wat juist een tegenovergesteld effect heeft.

  • Gooi geen warm of heet water over de ruit heen. Door het temperatuurverschil kan het glas barsten of zelfs breken en bent u verder van huis (symbolisch natuurlijk, in werkelijkheid bent u nog geen meter opgeschoten).
  • De auto warmdraaien is in ieder geval weinig nuttig voor het ijsvrij maken van de auto. Start de auto niet, om onnodige uitstoot te voorkomen, totdat u weer door de ruiten kunt kijken.
  • Ook de ruitenwissers gebruiken werkt contraproductief. Misschien dat u denkt dat u hier de losgemaakte ijs makkelijk mee van de voor- en achterruit kunt vegen; het beschadigt voornamelijk de ruitenwissers zelf en het motortje die ze aanstuurt.
  • De verwarming van de auto direct vol openzetten. Ook dit heeft temperatuurverschillen tot gevolg, wat weer kan leiden tot barsten in de ruit of zelfs gebroken glas.
  • Krabben met iets wat niet als ijskrabber dienst doet. Vooral voorwerpen van metaal kunnen de ruiten lelijk beschadigen.
Ruitschade!

Ruitschade laat u het beste repareren bij een hersteller waar uw autoverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Op die manier wordt de schade volledig gedekt (natuurlijk afhankelijk van het type autoverzekering, standaard wa-verzekeringen dekken dit eigenlijk nooit) of is het eigen risico in ieder geval een stuk lager dan wanneer u zomaar naar een garage bij u in de buurt gaat.

Hoe voorkom ik brandschade?

Voorkomen is beter dan genezen

De risico’s op en mogelijke gevolgen van brandschade zijn voor alle ondernemers verschillend. Zo heeft de vuurwerkspecialist een ander risicoprofiel dan de leverancier van mineraalwater. Type werkzaamheden en locatie hebben dan ook grote invloed op de eisen die de verzekeraar aan jouw onderneming stelt. Brandschade voorkomen doe je in de eerste plaats door de checks te doen die bij je bedrijfsverzekeringen horen.

Check, check, double check

In de polisvoorwaarden en de clausules staat vermeld hoe vaak je een controle moet uitvoeren op brandblussers, alarminstallatie en elektrische installatie. Controleer je niet volgens deze voorwaarden, dan ben je in geval van schade niet verzekerd. Hetzelfde kan gelden voor bijvoorbeeld de opslag en afvoer van afval, dat te dicht bij de gevel van het bedrijfspand staat.

Hoewel niet uitputtend en niet op elk bedrijf van toepassing, is er een aantal checks ter voorkoming van brand en brandschade.

  1. Check de alarminstallaties en hoe vaak je een controle moet uitvoeren van de verzekeraar (zie hier)
  2. Check de geldigheid van het certificaat van de alarminstallatie
  3. Check de brandblussers en hoe vaak je een controle moet uitvoeren van de verzekeraar (zie hier)
  4. Laat de kwaliteit van de elektrische installatie checken door een erkend installateur (norm NEN 1010 )
  5. Check de opslag en afvoer van afval (minimaal hoeveel meter van de gevel dient brandbaar afval opgeslagen te worden?)
  6. Ruim spullen op, gebruik metalen afvalcontainers, voorkom brandstichting… Check?
  7. Check… iedere dag

Huizenprijzen: hoger of lager?

De huizenprijzen zijn de afgelopen maand oktober verder gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen waren volgens het CBS  (Centraal Bureau voor de Statistiek) 5,6 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar geleden. Voorgaande 2 maanden, augustus en september 2016, was de groei overigens nog een 10-tal procentpunten sterker. Vraag: houdt de stijging van de huizenprijzen aan, of is een tijdelijke piek bereikt?

Analisten van onder meer de Rabobank voorspelden enkele maanden terug in hun Kwartaalbericht Woningmark dat de huizenprijzen inderdaad omhoog zouden blijven gaan. Want de koopwoningmarkt blijft groeien in 2016 en 2017, zeiden ze. Van 5,5 procent tot 7%. Bureau Stedelijke Planning daarentegen voorspelde dat de prijzen eind 2016 / begin 2017 hun tijdelijke top zouden bereiken. Vervolgens zouden ze, eveneens tijdelijk, gaan dalen.

Hoger of lager, dat is dus de vraag. Voor wie? Met name voor diegenen die op het punt staan een huis te kopen of te verkopen. Of voor hen die met de huizenprijzen hun vermogen naar beneden zagen gaan. Huizenprijzen zijn natuurlijk regioafhankelijk. Goed nieuws: jouw financieel adviseur is vaak in jouw eigen regio actief. Vraag daarom eens naar zijn of haar voorspelling: hoger of lager? Informeer dan vooral ook naar de hypotheekrente. Die is nogal van invloed, zoals je weet…

Kijk ook op onze pagina: https://www.adfiz.nl/finfin/nieuws/nu-kopen-of-toch-nog-even-wachten

Ober, wat schenkt u?

In 2017 komen er meer mogelijkheden tot fiscaal vriendelijk schenken. Zo kan je eenmalig voor de aankoop of verbouwing van een woning tot 100.000 euro schenken. Nu is dit nog  53.016 euro. Dit geldt ook in geval van hulp bij de aflossing van een hypotheek of restschuld.

Ja, maar dat was toch al zo? Inderdaad, dat was ook zo in 2013 en 2014. En de woningverkopen gingen daardoor met ongeveer 10% omhoog. De maatregel kan dus nogal wat gevolgen hebben, zeker omdat de huizenmarkt al aantrekt.

De fiscaalvriendelijke schenking tot 100.000 euro is in 2017 niet alleen van toepassing op ouder en kind. Iedereen tussen de 18 en 40 jaar komt ervoor in aanmerking. Mits niet eerder gebruik is gemaakt van de eenmalige vrijstelling. En de schenking dus ten goede komt aan de eigen woning.

En wat scheelt het?

Nogal veel. Zou je nu een schenking doen van 100.000 euro of de schenking volgend jaar niet ten bate laten komen van een koophuis, dan betaal zo’n 5.000 euro tot 30.000 euro schenkbelasting. Het percentage en daarmee het bedrag is afhankelijk van de relatie tussen schenker en ontvanger.

Maar wat als je al gebruik hebt gemaakt van de eenmalige schenking, maar nog niet tot het maximale bedrag? Eenmalig is in principe eenmalig. En toch zijn er verschillende voorwaarden en uitzonderingen. Juist omdat het bij schenkingen om forse belastingpercentages gaat, is het raadzaam contact op te nemen met je financieel adviseur!

Toch alvast oriënteren op eigen huis en schenkingen? Kijk op https://www.adfiz.nl/finfin/eigen-huis-kopen/financiering-huis

Rood staan beïnvloedt de hoogte van je hypotheek

In het rood? Dan kan dit van invloed zijn op de hoogte van je hypotheek. Want wie langer dan een maand meer dan 250 euro rood staat – of kan staan – wordt vanaf 1 december aanstaande aangemeld bij het BKR: Bureau Krediet Registratie. Tot nog toe kreeg je een registratie bij een bedrag van 500 euro en een looptijd van ten minste 3 maanden. Ook als je geen gebruik maakt van de mogelijkheid tot roodstaan, krijg je een aantekening. Reden: omdat je bereid bent om een schuld aan te gaan, bestaat de mogelijkheid dat je dit gaat doen. En dat is een risico, ook voor de hypotheekverstrekker.

Hypotheekverstrekkers hebben de plicht om bij het BKR de eventuele schulden van de kredietaanvrager te checken. Die schulden trekken ze dan af van de maximaal te verstrekken hypotheek. Sta je bijvoorbeeld 500 euro in het rood, dan krijg je tot bijna 6 keer dat bedrag minder aan maximale hypotheek. Met die verhouding kan het in mindering te brengen bedrag flink oplopen.

Heb je daarbij een auto via private lease? Per 1 juli 2016 heb je ook daarvan een registratie bij het BKR, wat je maximale hypotheekbedrag verder vermindert. Zie ook het eerdere bericht over private lease.

Wil je meer weten over je hypotheek? Neem gerust contact met ons op.

Nieuw pensioen? Zoek de verschillen

Sinds 1 juli 2016 is er de Pensioenvergelijker. Met dit instrument van de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars kun je de verschillen zoeken tussen pensioenregelingen. Bijvoorbeeld als je van baan verandert en de bestaande en toekomstige pensioenregeling wilt vergelijken. De Pensioenvergelijker toont de pensioensoorten waarin de basispensioenregeling voorziet – en niet voorziet. Ze geeft informatie over de jaarlijkse pensioenopbouw. Ze wijst op de risico’s omtrent de pensioenuitkering. En geeft de dekkingsgraad aan plus een omschrijving van de betekenis en de gevolgen ervan.

Hier vind je de pensioenvergelijker >

De Pensioenvergelijker is niet vrijblijvend. De Wet pensioencommunicatie bepaalt namelijk dat ‘de werkgever er zorg voor draagt dat de werknemer met wie hij een pensioenovereenkomst heeft gesloten en die pensioenaanspraken verwerft, binnen drie maanden na de start van de verwerving door de pensioenuitvoerder wordt geïnformeerd’. De werkgever is dan ook verplicht de Pensioenvergelijker te verstrekken. Sinds 1 juli is dat nog digitaal, door te verwijzen naar de websites van de pensioenfondsen. Per uiterlijk 1 oktober 2016 zal ook de papieren verzending op orde moeten zijn.

Meer weten over je pensioen? Of hulp nodig bij het invullen? Ga naar www.adfiz.nl/finfin/pensioen

Uitvaart steeds goedkoper

De kosten van een uitvaart zijn de afgelopen jaren sterk gedaald. Kostte een gemiddelde begrafenis enkele jaren geleden nog rond de € 8.000 en een crematie rond de € 7.000, nu liggen die bedragen tussen de € 4.000 en € 5.000. Dit blijkt uit een analyse van meer dan 3.000 offertes door uitvaartvergelijker Uitvaartmarkt.nl

Volgens Peter van Schaik van Uitvaartmarkt.nl zijn er meerdere oorzaken voor de dalende tarieven. Hij wijst op forse toename van het aantal uitvaartondernemingen. Waren er vroeger rond de 600 uitvaartondernemingen, immers wordt geschat dat er 2.600 bedrijven actief zijn. “De branche lijkt een bijna magische aantrekkingskracht uit te oefenen op vooral dames, die zich als zzp’er vestigen”, aldus Van Schaik.

Uitvaarten tegen bodemprijzen
Ook de komst van budget uitvaartformules zorgt volgens hem voor prijsdruk. “Organisaties als Uitvaart24, ABC UZ enMeride bieden uitvaarten tegen bodemprijzen aan. Prijzen van rond de € 1.250 zijn geen uitzonderingen. Het gaat hier dan om een heel eenvoudige uitvaart, waar andere ondernemers rustig duizenden euro’s extra voor vragen.”

Minder uitvaartverzekeringen door provisieverbod
Het provisieverbod op uitvaart zorgt er volgens hem voor dat er minder uitvaartverzekeringen worden gesloten.”Waren mensen vroeger gewend aan cadeaus als een X-Box bij het afsluiten van een uitvaartverzekering, tegenwoordig dient de adviseur rechtstreeks betaald te worden voor financieel advies en bemiddeling. Steeds minder mensen kiezen dus voor een uitvaartverzekering. De financiële consequenties van het overlijden worden daarom steeds groter.” In het licht hiervan pleitte uitvaartverzekeraar Monuta eerder al voor een subsidie op het verzekeringsadvies voor uitvaart.
Bron: AMWEB.nl

Aanpassing BKR-registratie verandert weinig aan hypotheek

Bureau Kredietregistratie (BKR) gaat vanaf 1 december ook kleinere kredieten met een kortere looptijd registreren. Maar het effect daarvan op het verkrijgen van een hypotheek is gering.

Dat laten de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en BKR woensdag aan NU.nl weten.

BKR gaat vanaf 1 december ook registreren welke consumenten minstens 250 euro rood kunnen staan. Ongeacht of zij daadwerkelijk rood staan. Nu geldt dit alleen voor mensen die minstens 500 euro rood kunnen staan. Dit heeft te maken met een Europese richtlijn die in de Nederlandse wet is ingevoerd.
Belangenvereniging Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwde er dinsdag voor dat een huizenkoper die 500 euro rood mag staan hierdoor per december ongeveer 2.800 euro minder mag lenen dan iemand zonder die mogelijkheid. Dit bedrag gaat volgens de berekeningen van VEH af van het maximale hypotheekbedrag dat iemand volgens de leennormen verantwoord kan lenen.

Verzwijgen

De NVB en BKR benadrukken dat consumenten nu al bij hun hypotheekverstrekker moeten opgeven of zij rood mogen staan of schulden mogen hebben. De aanpassing treft dus alleen mensen die van plan waren dit te verzwijgen.

Bovendien heeft de maatregel effect voor kopers die een in verhouding tot hun inkomen relatief hoge hypotheek willen afsluiten.
“Er verandert in principe niet zoveel. Ook voordat BKR dit gaat registreren, moet je het eigenlijk gewoon al opgeven bij je bank”, legt een woordvoerder van de NVB uit. “Het is verstandig als mensen het zelf al melden. Daar vragen banken ook al om. Maar voor die gevallen waarin mensen dat dan toch verzwijgen, hebben banken nu toch een mogelijkheid om dat te checken bij BKR.”

Verantwoord

De NVB juicht de strengere registratie bij BKR toe. “Je vraagt dat ook niet om mensen te pesten, maar omdat je wil dat mensen verantwoord lenen. Dat ze de hypotheek ook kunnen betalen. En in die zin is het gewoon goed.”

“Door kredieten vanaf een lager bedrag ook te registreren, wordt de financiële positie van consumenten op een objectieve manier duidelijk”, stelt BKR. “Met betrouwbare en veilig beschermde informatie bevorderen we het financiële welzijn van consumenten.”
Wat de bankenkoepel betreft, zou BKR ook studieschulden moeten registreren. Kopers hebben nu de mogelijkheid om dat te verzwijgen. BKR pleit hier zelf al langer voor.

Registratie

Bijna alle volwassen Nederlanders zijn bij BKR geregistreerd. BKR heeft data over persoonlijke leningen, doorlopende kredieten zoals een creditcard, aankopen op afbetaling, de mogelijkheid tot rood staan en langere betalingsachterstanden op de hypotheek.

Nu worden alleen kredieten van meer dan 500 euro tot 175.000 euro met een looptijd van meer dan drie maanden geregistreerd. Per december worden ook kredieten tussen 250 en 500 euro met een looptijd van minstens een maand bijgehouden.

Volgens BKR hebben goede betalers baat bij deze verandering. Ook kan dit helpen de problemen rondom schulden te verminderen: “Mensen die betalingsproblemen hebben, stapelen vaak korte schulden. Deze wijziging voorkomt stapeling van onzichtbare, korte kredieten.”
Ruim negen op de tien geregistreerden bij BKR hebben overigens geen betalingsachterstanden. Een hypotheekverstrekker kan dan zien dat deze consumenten aan hun betalingsverplichtingen voldoen.

Door: NU.nl

Minder wanbetalers zorgverzekering

Het aantal wanbetalers in de zorg is fors afgenomen. Eind 2014 vielen ruim 325.000 mensen onder de wanbetalersregeling. Dit is gedaald naar 290.000 op 1 augustus 2016. Dit staat in de verzekerdenmonitor van minister Edith Schippers (VWS).

De daling is een direct effect van de Wet verbetering wanbetalersmaatregelen die eind 2015 door de Tweede Kamer is aangenomen. Dat komt vooral door zorgverzekeraars CZ en Zilveren Kruis die de mogelijkheden uit de nieuwe wet intensief gebruiken om regelingen te treffen met wanbetalers. Minister Schippers roept andere zorgverzekeraars dan ook op dit goede voorbeeld te volgen.

(VWS)