Maand respijt voor huizenkopers die botsen op nieuwe regels

Huizenkopers die voor 1 februari 2017 een bindende offerte op zak hebben van hun geldverstrekker kunnen nog gebruik maken van de verstrekkingsregels die in 2016 gelden. Met een maand extra hoopt toezichthouder AFM tegemoet te komen aan huizenkopers die de dupe dreigen te worden nu vanaf 1 januari niet meer de aanvraagdatum van de hypotheek leidend is bij het vaststellen van de dan courante verstrekkingsnormen. Volgens Harrie-Jan van Nunen van de De Financiële Makelaar zal de overgangstermijn van een maand chaos niet kunnen voorkomen.

De nieuwe werkwijze vloeit voort uit de Mortgage Credit Directive die deze zomer van kracht werd. Op grond van deze nieuwe Europese hypotheekregels mogen geldverstrekkers alleen nog maar met bindende offertes werken. “Dat dit gevolgen kan hebben voor consument als de LTV vanaf 1 januari 2017 wordt verlaagd was al geruime tijd bekend”, vertelt Nicole Reijnen namens de AFM. “In overleg met onder meer de banken sturen we deze week een brief naar de Tweede Kamer waarin we voorstellen huizenkopers tot 1 februari 2017 de tijd te geven om op basis van de oude normen een definitieve offerte van hun bank te krijgen. Maar de nieuwe regels blijven wel overeind.”

Duizenden euro’s minder lenen
Volgens Harrie-Jan van Nunen, directeur van inkoopcombinatie De Financiële Makelaar, haalt de overgangstermijn van een maand helemaal niets uit. “In mijn ogen kansloos, omdat
je dan alleen maar de druk opvoert en consumenten die er zelf niets aan kunnen doen, eenvoudigweg dupeert”, aldus Van Nunen. Hij becijfert dat consumenten die onverhoopt toch onder de nieuwe regels gaan vallen duizenden euro’s minder kunnen lenen op grond van aangescherpte LTV- en LTI-normen, waardoor in het ergste geval de aankoop van een woning alsnog geannuleerd zou moeten worden.

Van Nunen verwacht ondanks de geboden overgangstermijn de komende weken een chaos bij de banken. “Consumenten worden dus afhankelijk van de doorloopsnelheid van het hypotheektraject bij hun bank. Gemiddeld genomen duurt dit traject een week of vier waardoor offertes die dit jaar nog worden uitgebracht geen 100% zekerheid meer geven. Gezien de hausse aan aanvragen als gevolg van de gestegen rente in de afgelopen weken, alsmede de traditionele eindejaar drukte lijkt de chaos niet te overzien, met alle gevolgen van dien. Daarnaast zijn er situaties denkbaar waarbij een consument er niets aan kan doen dat zijn aanvraag wordt vertraagd.”

Toepassing bij NHG-hypotheken
Hij wijst daarnaast op de mededeling van het Waarborgfonds Eigen Woningen dat voor NHG-hypotheken de aanvraagdatum bepalend is. “Deze norm is afgestemd met het ministerie van financiën. Gaat deze norm dan ook veranderen, of geldt de nieuwe zienswijze alleen voor niet-NHG-hypotheken? En wat rechtvaardigt dan het verschil?”

Bron: AMweb

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *