Premie zorgverzekering stijgt gemiddeld 7,3%

De gemiddelde premie voor een basisverzekering stijgt in 2017 aanzienlijk, zo blijkt uit onderzoek door MoneyView. In 2015 en 2016 was de gemiddelde premiestijging rond de 4%.

Volgend jaar gaat de consument gemiddeld 7,3% meer betalen voor een basisverzekering. Enerzijds omdat de kosten in de gezondheidszorg blijven stijgen, maar anderzijds ook omdat het aantal verstrekkingen binnen de basisverzekering stijgt. Voor 2017 geldt bijvoorbeeld dat het aantal chirurgische behandelingen zal worden uitgebreid en dat de regeling voor fysio- en oefentherapie ook gaat gelden voor mensen met etalagebenen.

De verhogingen lopen flink uiteen. De cijfers van MoneyView laten zien dat de regionaal werkzame zorgverzekeraar Salland de enige verzekeraar is die de premies op het niveau van 2016 heeft weten te houden. Menzis daarentegen heeft haar premies met meer dan 11% verhoogd.

De gemiddelde premies van de vier grootste verzekeraars (Achmea, CZ, Menzis en VGZ) zijn komend verzekeringsjaar nagenoeg gelijk. De polissen van Achmea en CZ kosten ongeveer € 112,- per maand, die van Menzis en VGZ zijn met een gemiddelde premie van € 111,- per maand maar iets goedkoper. De grote variatie in premiestijgingen maakt het volgens MoneyView voor veel consumenten interessant om hun huidige polis te vergelijken met concurrente producten.

Product rating

Ook dit jaar is weer de MoneyView ProductRating vastgesteld. De vijf sterren voor de prijs van naturapolissen gaan naar Zekur, het budgetmerk van Univé, (Gewoon Zekur, € 92,00), Univé (Zorg Select Polis, € 98,75) en De Friesland (Zelf Bewust Polis, € 99,95). Voor restitutiepolissen gaan de vijf sterren voor prijs naar FBTO (Basisverzekering Restitutiepolis) en wederom Zekur (Gewoon Zekur Vrij, € 105,53).

De voorwaarden van aanvullende ziektekostenverzekeringen en tandartsdekkingen zijn eveneens onderworpen aan de MoneyView ProductRating. Prijs is hierbij buiten beschouwing gelaten. Vijf sterren voor de voorwaarden van aanvullende verzekeringen zijn voor Delta Lloyd (zowel AV Comfort als AV Top) en ONVZ (AV Superfit). Wel wijst MoneyView erop dat ONVZ een acceptatieprocedure hanteert, waardoor niet iedereen onmiddellijk in aanmerking komt. Daarnaast kent de verzekeraar een toeslag van 50% op de premie van de Superfit wanneer verzekerde geen basisverzekering van ONVZ heeft gesloten. De aanvullende verzekeringen van Delta Lloyd kunnen worden gesloten zonder dat sprake is van een medische selectie.

De vijf sterren voor voorwaarden van tandheelkunde-verzekeringen gaan naar Avéro Achmea (TV Royaal) en wederom ONVZ (Tandfit C/Tandfit D).

(Bron: Moneyview)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *