Ober, wat schenkt u?

In 2017 komen er meer mogelijkheden tot fiscaal vriendelijk schenken. Zo kan je eenmalig voor de aankoop of verbouwing van een woning tot 100.000 euro schenken. Nu is dit nog  53.016 euro. Dit geldt ook in geval van hulp bij de aflossing van een hypotheek of restschuld.

Ja, maar dat was toch al zo? Inderdaad, dat was ook zo in 2013 en 2014. En de woningverkopen gingen daardoor met ongeveer 10% omhoog. De maatregel kan dus nogal wat gevolgen hebben, zeker omdat de huizenmarkt al aantrekt.

De fiscaalvriendelijke schenking tot 100.000 euro is in 2017 niet alleen van toepassing op ouder en kind. Iedereen tussen de 18 en 40 jaar komt ervoor in aanmerking. Mits niet eerder gebruik is gemaakt van de eenmalige vrijstelling. En de schenking dus ten goede komt aan de eigen woning.

En wat scheelt het?

Nogal veel. Zou je nu een schenking doen van 100.000 euro of de schenking volgend jaar niet ten bate laten komen van een koophuis, dan betaal zo’n 5.000 euro tot 30.000 euro schenkbelasting. Het percentage en daarmee het bedrag is afhankelijk van de relatie tussen schenker en ontvanger.

Maar wat als je al gebruik hebt gemaakt van de eenmalige schenking, maar nog niet tot het maximale bedrag? Eenmalig is in principe eenmalig. En toch zijn er verschillende voorwaarden en uitzonderingen. Juist omdat het bij schenkingen om forse belastingpercentages gaat, is het raadzaam contact op te nemen met je financieel adviseur!

Toch alvast oriënteren op eigen huis en schenkingen? Kijk op https://www.adfiz.nl/finfin/eigen-huis-kopen/financiering-huis

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *