Aanpassing BKR-registratie verandert weinig aan hypotheek

Bureau Kredietregistratie (BKR) gaat vanaf 1 december ook kleinere kredieten met een kortere looptijd registreren. Maar het effect daarvan op het verkrijgen van een hypotheek is gering.

Dat laten de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en BKR woensdag aan NU.nl weten.

BKR gaat vanaf 1 december ook registreren welke consumenten minstens 250 euro rood kunnen staan. Ongeacht of zij daadwerkelijk rood staan. Nu geldt dit alleen voor mensen die minstens 500 euro rood kunnen staan. Dit heeft te maken met een Europese richtlijn die in de Nederlandse wet is ingevoerd.
Belangenvereniging Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwde er dinsdag voor dat een huizenkoper die 500 euro rood mag staan hierdoor per december ongeveer 2.800 euro minder mag lenen dan iemand zonder die mogelijkheid. Dit bedrag gaat volgens de berekeningen van VEH af van het maximale hypotheekbedrag dat iemand volgens de leennormen verantwoord kan lenen.

Verzwijgen

De NVB en BKR benadrukken dat consumenten nu al bij hun hypotheekverstrekker moeten opgeven of zij rood mogen staan of schulden mogen hebben. De aanpassing treft dus alleen mensen die van plan waren dit te verzwijgen.

Bovendien heeft de maatregel effect voor kopers die een in verhouding tot hun inkomen relatief hoge hypotheek willen afsluiten.
“Er verandert in principe niet zoveel. Ook voordat BKR dit gaat registreren, moet je het eigenlijk gewoon al opgeven bij je bank”, legt een woordvoerder van de NVB uit. “Het is verstandig als mensen het zelf al melden. Daar vragen banken ook al om. Maar voor die gevallen waarin mensen dat dan toch verzwijgen, hebben banken nu toch een mogelijkheid om dat te checken bij BKR.”

Verantwoord

De NVB juicht de strengere registratie bij BKR toe. “Je vraagt dat ook niet om mensen te pesten, maar omdat je wil dat mensen verantwoord lenen. Dat ze de hypotheek ook kunnen betalen. En in die zin is het gewoon goed.”

“Door kredieten vanaf een lager bedrag ook te registreren, wordt de financiële positie van consumenten op een objectieve manier duidelijk”, stelt BKR. “Met betrouwbare en veilig beschermde informatie bevorderen we het financiële welzijn van consumenten.”
Wat de bankenkoepel betreft, zou BKR ook studieschulden moeten registreren. Kopers hebben nu de mogelijkheid om dat te verzwijgen. BKR pleit hier zelf al langer voor.

Registratie

Bijna alle volwassen Nederlanders zijn bij BKR geregistreerd. BKR heeft data over persoonlijke leningen, doorlopende kredieten zoals een creditcard, aankopen op afbetaling, de mogelijkheid tot rood staan en langere betalingsachterstanden op de hypotheek.

Nu worden alleen kredieten van meer dan 500 euro tot 175.000 euro met een looptijd van meer dan drie maanden geregistreerd. Per december worden ook kredieten tussen 250 en 500 euro met een looptijd van minstens een maand bijgehouden.

Volgens BKR hebben goede betalers baat bij deze verandering. Ook kan dit helpen de problemen rondom schulden te verminderen: “Mensen die betalingsproblemen hebben, stapelen vaak korte schulden. Deze wijziging voorkomt stapeling van onzichtbare, korte kredieten.”
Ruim negen op de tien geregistreerden bij BKR hebben overigens geen betalingsachterstanden. Een hypotheekverstrekker kan dan zien dat deze consumenten aan hun betalingsverplichtingen voldoen.

Door: NU.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *