De ruiten van uw auto ijsvrij; even de aandacht erbij!

De afgelopen dagen was het bijzonder koud; met nachtelijke temperaturen onder het vriespunt staat heel autorijdend Nederland ’s ochtends de ruiten weer ijsvrij te krabben. Een uitgelezen moment om een aantal fabeltjes uit de wereld te helpen en wat tips te geven waarmee de ruiten van uw auto ijs- en schadevrij blijven.

Niet alleen de ANWB heeft het deze dagen maar druk met de steeds lagere temperaturen. Waar de Nederlandse wegenwacht het vooral druk heeft met accu’s die er spontaan mee ophouden, kunt ook u ’s ochtends niet zomaar instappen en wegrijden. Ruiten krabben is het devies, maar het blijkt dat niet iedereen hier even bedreven in is. Want naast uzelf en de ANWB hebben ook autoschadebedrijven het weer druk met het vervangen van ruiten; krassen, sterren en barsten die óók ontstaan doordat men te weinig voorbereidingen treft en ondoordacht het ijs probeert te verwijderen. Wat is wél verstandig en wat juist níét?

Wel doen

Sommige maatregelen zijn algemeen bekend, terwijl andere tips juist net dat verschil kunnen maken.

  • Leg ’s nachts een anti-ijsdeken, een mat of een stuk karton op uw voorruit. Dan hoeft u niet eens veel te krabben!
  • Ontvet uw ruiten regelmatig; hierdoor beslaan de ruiten minder en blijven ze makkelijker ijsvrij.
  • Om de binnenkant van uw auto minder te laten beslaan; zet een vochtvreter in de auto. Anders moet u ook de binnenkant van de ruiten weer bruikbaar zien te maken.
  • Vervang uw normale ruitenvloeistof door de antivries-variant. Gaat u de weg op, dan kan de gebruikelijke ruitenwisservloeistof namelijk opnieuw bevriezen.
  • Alcohol; voor vele problemen geen oplossing, maar voor bevroren ruiten wél. Lauwwarm water met alcohol, eventueel met wat afwasmiddel, zorgt ervoor dat u geen hard ijs van de ruit hoeft af te krabben.
  • Dubbele pech; is ook het slot zo bevroren dat u de auto niet eens in kunt? Vul dan een plastic zakje met warm water en wrijf ermee over het slot. Als het goed is is die binnen een mum van tijd ontdooid.
Niet doen

Maar mensen doen weleens iets wat juist een tegenovergesteld effect heeft.

  • Gooi geen warm of heet water over de ruit heen. Door het temperatuurverschil kan het glas barsten of zelfs breken en bent u verder van huis (symbolisch natuurlijk, in werkelijkheid bent u nog geen meter opgeschoten).
  • De auto warmdraaien is in ieder geval weinig nuttig voor het ijsvrij maken van de auto. Start de auto niet, om onnodige uitstoot te voorkomen, totdat u weer door de ruiten kunt kijken.
  • Ook de ruitenwissers gebruiken werkt contraproductief. Misschien dat u denkt dat u hier de losgemaakte ijs makkelijk mee van de voor- en achterruit kunt vegen; het beschadigt voornamelijk de ruitenwissers zelf en het motortje die ze aanstuurt.
  • De verwarming van de auto direct vol openzetten. Ook dit heeft temperatuurverschillen tot gevolg, wat weer kan leiden tot barsten in de ruit of zelfs gebroken glas.
  • Krabben met iets wat niet als ijskrabber dienst doet. Vooral voorwerpen van metaal kunnen de ruiten lelijk beschadigen.
Ruitschade!

Ruitschade laat u het beste repareren bij een hersteller waar uw autoverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Op die manier wordt de schade volledig gedekt (natuurlijk afhankelijk van het type autoverzekering, standaard wa-verzekeringen dekken dit eigenlijk nooit) of is het eigen risico in ieder geval een stuk lager dan wanneer u zomaar naar een garage bij u in de buurt gaat.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *