Uw hypotheek en inkomensterugval door maatregelen omtrent coronavirus

Misschien kunt u tijdelijk uw maandlasten niet betalen

Misschien heeft u een beroep dat wordt getroffen door overheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan waardoor uw inkomen veel lager uitpakt dan u gewend was. Zo laag dat u hierdoor uw hypotheeklasten niet meer kunt betalen.

De Nederlandse banken beseffen dat heel veel mensen volledig buiten hun schuld tijdelijk de hypotheeklasten niet meer kunnen opbrengen. Samen hebben zij besloten om te proberen hiervoor een oplossing te bieden.

Deze oplossing kan eruit bestaan dat de verplichting om maandelijks de hypotheeklasten te betalen een aantal maanden wordt uitgesteld.

Dit betekent dan dat u één, twee of drie maanden geen hypotheeklasten hoeft te betalen. Deze lasten worden echter niet kwijtgescholden maar worden doorgeschoven naar de toekomst. Zodra het coronavirus is overwonnen en u weer uw “normale inkomen heeft” zal de doorgeschoven schuld geleidelijk alsnog moeten worden betaald.

Een variant op dit uitstel van betaling van deze maandlasten is dat met de bank wordt afgesproken dat u maandelijks wel een bedrag betaalt maar een bedrag dat lager is dan u voorheen betaalde en dat u, gelet op het tijdelijk lagere inkomen, nog wel kunt dragen.

Bij vrijwel alle banken geldt dat u een verzoek moet indienen om van deze regeling gebruik te maken. Wilt u van deze tegemoetkoming gebruik maken dan willen wij u daarbij graag helpen. Namens u zorgen wij voor de juiste wijze van indiening van uw verzoek, voeren wij de eventuele gesprekken en onderhouden wij de andere contacten met de bank aan wie u dit heeft verzocht.

LAPTOP, TABLET EN MOBIEL VAKER UITGESLOTEN OP INBOEDELVERZEKERING

Een Inboedelverzekering dekt schade aan spullen in uw huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand.

Schade aan uw inboedel
Wanneer is gekozen voor een basisverzekering zonder extra’s dan wordt alleen de schade vergoed die in de woning plaatsvindt. Daarnaast kennen veel van deze verzekeringen voor bepaalde soorten schades uitsluitingen voor ‘schuldschades’, schades die zijn ontstaan doordat de consument onvoorzichtig heeft gehandeld.

Topper: kapotte mobiele telefoons
Kapotte mobiele telefoons behoren al een aantal jaren tot de meest geclaimde producten op de inboedelverzekering. Daarbij is het bij ‘valschades’ voor een verzekeraar bijna niet te controleren of de val van de mobiele telefoon inderdaad in huis heeft plaatsgevonden dan wel buiten de woning. In het eerste geval bieden veel verzekeraars wel vergoeding en in het andere geval niet. De kosten van dit soort schades lopen zodanig op dat steeds meer verzekeringsmaatschappijen de polisvoorwaarden gaan aanpassen.

Volledige uitsluiting
Een van de grotere verzekeringsmaatschappijen in Nederland schrapt met ingang van 1 april a.s. elke vergoeding voor schade binnen de inboedelverzekering voor schades aan laptops, tablets en mobiele telefoons. Wil iemand deze zaken toch verzekeren, dan biedt de verzekeraar hiervoor een aparte elektronicaverzekering aan. De ervaring leert dat wanneer eenmaal één grote verzekeraar een dergelijke stap zet, andere verzekeringsmaatschappijen snel volgen.

Alternatief is verhogen van de premie
Dit soort wijzigingen in de verzekeringsvoorwaarden is nooit plezierig. Maar indien de schadelast sterk stijgt, is het alternatief dat de premies voor alle consumenten met een inboedelverzekering omhoog moeten. Ook voor die consumenten die geen dure mobiele telefoons, tablets of laptops hebben.

Verschillen zijn nog groot
De verschillen in verzekeringsvoorwaarden op dit gebied zijn nu (nog) groot. Heeft uw gezin relatief veel mobiele telefoons, tablets en laptops, dan is het zinvol te kijken op welke wijze deze bezittingen het best verzekerd kunnen worden. Hierbij zijn meerdere opties. Bijvoorbeeld:

  • Uitbreiding van de standaardverzekering met een extra dekking;
  • Wijziging van het eigen risico voor bepaalde schades;
  • Een aparte elektronicaverzekering.

Ons kantoor kan de verzekeringsvoorwaarden van een groot aantal verzekeringsmaatschappijen vergelijken. Wij weten ook hoe verzekeringsmaatschappijen in de praktijk een schade afhandelen. De combinatie van de hoogte van de premie, de exacte voorwaarden van de verzekering en de kwaliteit waarmee schades worden afgewikkeld brengt ons tot een goed advies welke verzekering bij uw situatie past.

Aangepaste werkwijze i.v.m. coronavirus

Helaas zijn ook wij genoodzaakt om onze werkwijze en dienstverlening aan te passen aan de huidige ontwikkelingen. Voorlopig tot 6 april a.s.

We kunnen niet anders dan onszelf, onze gezinnen, families, vrienden en mijn klanten in bescherming nemen door persoonlijke contacten tot een minimum te beperken.

Zo zullen wij alle geplande serviceafspraken tot nadere orde annuleren. Geplande belastingafspraken zullen wij telefonisch behandelen of verplaatsen, hiervan ontvangt u van ons persoonlijk een mail of telefoontje. De geplande hypotheekafspraken zullen wij via de webcam behandelen.
Voor al uw vragen, wijzigingen en/of schade kunt u ons vanzelfsprekend gewoon per mail of telefonisch bereiken.

Wij verzoeken u dan ook indien mogelijk ons kantoor niet te bezoeken. Wij danken u voor uw begrip, wij zullen er alles aan doen het ongemak voor u zo minimaal mogelijk te houden.

Rest ons te hopen dat de stijging van het aantal ziektegevallen door alle maatregelen kan worden gestopt en dat we elkaar weer snel zien en allemaal heel veel sterkte in deze surrealistische tijd. Met optimisme gaan we deze uitdaging aan! BLIJF GEZOND.

Co-ouders: let bij de aangifte op de combinatiekorting

Als ouders van een kind onder de twaalf jaar, kom je ‘m elk jaar tegen bij het doen van de aangifte: de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Co-ouders kunnen onder bepaalde voorwaarden beiden deze korting krijgen. Ouders moeten dan wel de zorg voor hun kind gelijk verdeeld hebben. De Hoge Raad heeft de eisen waaraan precies voldoen moet worden in een recente uitspraak iets versoepeld. Houd daar rekening mee, bij het invullen van de belastingaangifte.

De inkomensafhankelijke combinatiekorting (iack) is een (aanzienlijke!) heffingskorting in de inkomstenbelasting waar je als ouder recht op kan hebben wanneer je werk en zorg voor een kind dat jonger is dan 12 jaar combineert. Daarbij moet het kind wel ingeschreven staan op het woonadres van de ouder.

Voor co-ouders wordt op die regel een uitzondering gemaakt omdat een kind maar op één woonadres ingeschreven kan staan. Die uitzondering houdt in dat een co-ouder van wie het kind staat ingeschreven op het woonadres van de ándere ouder, ook recht kan hebben op de iack als het kind 3 à 3,5 dag per week bij beide ouders verblijft. Aan deze eis wordt ook voldaan als het kind om de week bij de ene en de andere ouder verblijft.

Ritme

Co-ouders hebben allemaal hun eigen schema’s. De een wisselt twee keer per week, de ander minder vaak. Kortom: iedereen doet dat weer anders. In de zaak die bij de Hoge Raad terechtkwam, was er een tweewekelijks schema, waarin de dochter eerst twee dagen bij vader verbleef, dan twee dagen bij moeder, vervolgens vier dagen bij vader en daarna weer zes dagen bij de moeder. In de belastingaangifte verwachtte vader gebruik te kunnen maken van de iack, omdat het kind gemiddeld zes dagen per twee weken bij hem verbleef. Maar de inspecteur weigerde dat. Volgens hem moet het echt gaan om drie hele dagen per week.

De zaak kwam uiteindelijk bij de Hoge Raad terecht. Die gaf de vader gelijk. Volgens de Hoge Raad moet de iack soepeler worden toegepast. De vader in de zaak had dus gewoon recht op deze aftrekpost. Volgens de Hoge Raad moet het gaan om een duurzaam ritme, waarin de zorg gelijk verdeeld is, maar hoeft het niet perse 3 tot 3,5 dag per week te zijn. Een ander ritme mag ook, zolang de zorg maar gelijk verdeeld is.

Schema

Wie weet twijfel jij ook over het schema dat je toepast. Let er op bij het invullen van je aangifte. De korting is over 2019 maximaal € 2835. Geen bedrag om te laten liggen!

Coronavirus en je verzekeringen: hoe zit het?

Het coronavirus grijpt om zich heen. Kan jouw stedentrip nu nog wel doorgaan en wie betaalt de kosten van een annulering? En als je ondernemer bent en je werknemers worden ziek: ben je dan wel verzekerd?

In plaats van voorpret hebben veel mensen die een vakantie hebben geboekt, zorgen over hun naderende tripje. Ze hebben bijvoorbeeld vragen over hun annuleringsverzekering: dekt die wel of niet de gemaakte kosten wanneer je besluit om af te zien van je stedentrip of wintersportvakantie in een gebied waarin corona heerst? En wat wanneer er voor een bepaald gebied een negatief reisadvies is uitgebracht?

Voorwaarden

Hiervoor zul je echt even in de voorwaarden moeten duiken van de reis- of annuleringsverzekering die je hebt afgesloten. Het beste kun je contact opnemen met je financieel adviseur of de betreffende verzekeraar. Over het algemeen geldt dat een annuleringsverzekering alleen uitkeert wanneer er een situatie is die met de verzekerde zélf heeft te maken: je bent te ziek om te reizen of er is een dierbare overleden waardoor je niet kunt vertrekken. Sommige annuleringsverzekeringen vergoeden ook de kosten wanneer er een negatief reisadvies is afgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op deze pagina kun je zien voor welke gebieden zo’n negatief reisadvies geldt.

Er zijn meer verzekeringen waarover op dit moment vragen worden gesteld. Op deze speciale pagina van het Verbond van Verzekeraars kun je de antwoorden op de meest gestelde vragen over corona & verzekeringen vinden. Die vragen gaan bijvoorbeeld over aansprakelijkheid, maar ook over uitkeringen van overlijdensrisicoverzekeringen.

Ondernemers

Als ondernemer kun je door het Corona-virus te maken krijgen met zieke werknemers. Een WGA-verzekering dekt deze kosten. Maar wanneer een werknemer bijvoorbeeld niet terug kan reizen vanuit het buitenland of in quarantaine moet blijven, dan komen deze kosten voor rekening van de ondernemer. Veel ondernemers vragen zich af hoe ze precies moeten handelen en wat ze van hun werknemers mogen verwachten. Kun je een werknemer nog op een zakenreis laten gaan? Hoe ver moet je gaan met hygiënemaatregelen? VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN hebben deze uitgebreide handreiking gemaakt, bedoeld voor onder meer werkgevers, managers en personeelsfunctionarissen.

Wanneer je bedrijf inkomsten misloopt door het coronavirus, kun je geen beroep doen op een verzekering. Het Verbond van Verzekeraars zegt daarover: ‘Nee, dit is bedrijfsschade en dat risico wordt alleen gedekt door bedrijfsschadeverzekeringen mits er sprake is van materiële schade en dat is hier niet het geval.’ Met materiële schade wordt schade bedoeld aan bedrijfseigendommen, zoals na een brand of storm. Op deze pagina kun je ook een aantal andere vragen en antwoorden lezen over corona en werk.

Is diefstal uit de schuur verzekerd?

Iedere dag vinden er gemiddeld 70 inbraken plaats uit bijgebouwen zoals schuren en garages. Wordt jouw elektrische fiets of dure gereedschap gestolen, dan kunnen de kosten flink oplopen. Wie betaalt de geleden schade na diefstal uit een bijgebouw?

Heb je een inboedelverzekering? Dan is diefstal uit bijgebouwen over het algemeen gewoon verzekerd. Hoeveel geld de verzekeraar uitkeert, verschilt echter per verzekeraar. 1 op de 4 verzekeringsmaatschappijen hanteert namelijk een maximaal verzekerd bedrag. Hoe hoog dit bedrag is, verschilt ook per verzekeraar. Goed om te weten: de onderlinge verschillen zijn groot. De ene verzekeraar keert tot maximaal €250,- uit, de andere verzekeraar hanteert een maximaal verzekerd bedrag van €10.000,-.  

Ben ik goed verzekerd?

Hebben je partner en jij allebei een elektrische fiets in de schuur staan? Fiets jij graag een rondje op je wielrenfiets die je vervolgens in de berging parkeert? Of klus je graag in je garage aan oldtimers? Dan kan de waarde van je eigendommen in de stalling flink oplopen. Ook deze eigendommen wil je goed verzekeren. Check daarom goed waarvoor je verzekerd bent. Dit lees je in de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering. Controleer niet alleen of jouw verzekeraar een maximaal verzekerd bedrag hanteert, bekijk ook de eisen van je verzekeraar goed. Bij sommige verzekeraars moet je bijvoorbeeld aan kunnen tonen dat je (elektrische) fiets op slot stond en het bijgebouw voorzien is van goede sloten.

Kom je er niet uit? Wij helpen je de juiste inboedelverzekering uit te zoeken. Vragen, stel ze gerust.

HOE ZIT HET MET DIEFSTAL VAN UW FIETS UIT DE SCHUUR BIJ UW WONING?

In garages en schuren treffen we steeds meer relatief dure elektrische fietsen aan, maar ook de waarde van gereedschappen en artikelen in het kader van een hobby kan fors zijn.

Inboedelverzekering
Voor onder meer de schade die u lijdt als gevolg van diefstal van goederen uit uw woning kunt u een inboedelverzekering afsluiten. In de meeste polisvoorwaarden is opgenomen dat deze schade als gevolg van diefstal alleen vergoed wordt wanneer er sporen van “braak” zijn. Daarmee wordt bedoeld dat iemand zonder uw toestemming de woning is binnengedrongen en daarbij afsluitingen verbreekt. Vaak is te zien dat dezelfde voorwaarden ook gelden voor diefstal uit bijgebouwen zoals een garage of schuur.

Dit betekent dat wanneer u de schuurdeur wel dicht doet maar niet op slot, of alleen met een haakje of schuifje dat iedereen kan bedienen, bij diefstal deze schade mogelijk niet door uw inboedelverzekering wordt vergoed. Sommige verzekeringsmaatschappijen gaan nog verder en eisen ook nog eens dat de (elektrische) fiets in de afgesloten schuur op slot staat.

Laat ons even meekijken
Heeft u een schuur of garage en stalt u daar relatief kostbare goederen, controleer dan welke voorwaarden de inboedelverzekering voor dit risico stelt. Het spreekt vanzelf dat u hiervoor ook contact met ons kunt opnemen.

VOORKOM DUBBELE VERZEKERING

Tijdens het eerste contact met nieuwe relaties van ons kantoor maken wij het regelmatig mee: hetzelfde risico is twee keer verzekerd zonder dat de relatie dat beseft. Dat is jammer want een dubbele verzekering is weggegooid geld.

Dubbel verzekerd, maar geen dubbele uitkering!
Wanneer iemand voort het eerst in contact komt met ons kantoor nemen wij daar graag de tijd voor. Standaard nemen wij dan alle verzekeringen door die de betreffende klant in het verleden “hier en daar” heeft afgesloten. Het is opvallend dat wij regelmatig constateren dat klanten zonder het te weten bepaalde risico’s dubbel verzekerd hebben. Dat is zonde, want vindt er een schade plaats dan keert slechts één van de verzekeringen uit.

Wat het extra vervelend maakt, is dat de meeste verzekeringsmaatschappijen niet genegen zijn om de premie van de “overbodige” verzekering terug te betalen.

Verschillende oorzaken
In de praktijk zien wij diverse oorzaken waardoor consumenten zich onbedoeld dubbel verzekeren. Een aantal van deze oorzaken is:

De verzekeringen zijn bij diverse verzekeringskantoren en verzekeringsmaatschappijen ondergebracht waardoor niemand echt een totaalbeeld heeft.

Veel communicatie tussen verzekeringsmaatschappijen en consumenten gaat tegenwoordig langs de digitale weg. Berichten en nota’s komen op verschillende momenten in het jaar per mail binnen. De consument die niet heel oplettend is, kan dan makkelijk over het hoofd zien dat hij een nota ontvangt voor een verzekering waarvoor hij een aantal maanden daarvoor van een andere verzekeraar ook al een nota heeft ontvangen.

Bij eigenaren van een appartement zien wij regelmatig dat men voor het eigen appartement een brandverzekering afsluit zonder dat men beseft dat de Vereniging van Eigenaren, VvE, voor alle bewoners ook al een dergelijke verzekering heeft afgesloten.

Verandering in relaties zijn ook een belangrijke bron van “dubbele verzekeringen”. Dat kan plaatsvinden doordat twee mensen gaan samenwonen en ieder van de partners een aantal verzekeringen uit het verleden aanhoudt. Ook zien we bij echtscheidingen dat ex-partners regelmatig een nieuwe verzekering afsluiten vanuit de gedachte dat de verzekeringen die tijdens de relatie waren afgesloten door een van de partners wel zullen zijn beëindigd.

En zo zijn er nog veel meer oorzaken te bedenken van dubbele verzekeringen.

Ons advies: voorkom dubbele verzekeringen
Dubbel verzekeren kunt u gemakkelijk voorkomen door alle verzekeringen te laten begeleiden door één onafhankelijk adviseur. Deze adviseur zal door zijn deskundigheid meestal sneller dan u signaleren dat er mogelijk sprake is van dubbele verzekeringen en met u overleggen wat uw wensen echt zijn. Uiteraard doen wij dit voor de relaties van ons kantoor.

Een andere suggestie die wij graag geven is om regelmatig de afschrijvingen van uw bank te bekijken en alle uitgaven die met “verzekeringen” te maken hebben, te verzamelen. Over een periode van 1,5 tot 2 jaar ziet u misschien afschrijvingen voor verzekeringen waarvan u niet zeker weet of het hier gaat om dubbele verzekeringen of verzekeringen die u niet meer nodig heeft.

In dat geval adviseren wij u om eerst contact met ons op te nemen en niet direct de verzekeraar te benaderen om de betreffende verzekering te beëindigen. U kunt zich voorstellen dat wanneer u zich vergist en een verzekering beëindigt terwijl er geen sprake is van een dubbele verzekering u vanaf dat moment voor een bepaald risico helemaal niet verzekerd bent! Dat risico wilt u waarschijnlijk niet lopen.

Ook wanneer er wél sprake is van dubbele verzekering is het de vraag welke verzekering u het best kunt beëindigen. Er bestaan grote verschillen in polisvoorwaarden en uitkeringsbeleid per verzekeringsmaatschappij. Bij dubbele verzekering is het natuurlijk het verstandigst om de verzekering die u de minste zekerheid biedt te beëindigen.

Heeft u vragen? Wij zijn u graag van dienst.