Overlijdensrisicoverzekering: Wat is er nou precies aan de hand?

Elk mens komt op enig moment te overlijden. We weten dat met het stijgen van de leeftijd de kans op overlijden toeneemt.

De overlijdensrisicoverzekering
Soms overlijdt iemand al op relatief jonge leeftijd, bij voorbeeld als gevolg van een ziekte of een ongeval. Zo’n onverwacht overlijden kan grote financiële consequenties hebben. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheek die is afgesloten waarbij rekening is gehouden met het inkomen van de partner die vroegtijdig komt te overlijden. Of aan de zelfstandige zonder goede pensioenvoorziening waardoor de nabestaanden opeens een sterke terugval hebben in het gezinsinkomen.

Het risico om op jongere leeftijd te overlijden is niet groot, maar het kan iedereen wel overkomen. Juist omdat dit risico beperkt is, kan tegen een lage premie een verzekering worden afgesloten die een groot kapitaal uitkeert wanneer dit overlijden toch plaatsvindt. Om dit te illustreren: iemand van 30 jaar kan zich voor €10,– per maand gedurende 30 jaar verzekeren van een uitkering van €100.000 bij voortijdig overlijden.

Premies zijn door de jaren heen sterk gedaald
Vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen hebben in de afgelopen jaren de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen sterk verlaagd. Dit heeft verschillende oorzaken:
•De kans op voortijdig overlijden is in Nederland aanmerkelijk kleiner geworden. Onder meer door de ontwikkelingen op medisch gebied (denk aan de grotere overlevingskans bij kanker en Aids), maar ook door de toegenomen verkeersveiligheid.
•De digitalisering heeft ook bij verzekeringsmaatschappijen de kosten sterk verlaagd. Deze lagere kosten leiden ook tot lagere premies.
•De kosten van advies bij een overlijdensrisicoverzekering zijn sinds 2013 niet langer onderdeel van de premie, maar worden apart aan de consument in rekening gebracht.
•De hevige concurrentie op de Nederlandse verzekeringsmarkt leidt ertoe dat verzekeringsmaatschappijen marktaandeel proberen te winnen door heel scherpe premies aan te bieden.

Beëindigen en opnieuw sluiten kán voordelig zijn
Indien u nu een overlijdensrisicoverzekering heeft, kan het met de huidige lagere premies voordelig zijn deze verzekering te beëindigen en een nieuwe verzekering af te sluiten. Wij raden u wel aan dit niet zonder advies te doen. Wij lichten dit graag toe.

In het geval uw gezondheid minder goed is dan voorheen, kan dit tot gevolg hebben dat geen enkele verzekeringsmaatschappij bereid is een nieuwe overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Wanneer u op dat moment uw “oude” overlijdensrisicoverzekering al heeft opgezegd, is deze opzegging bijna nooit meer terug te draaien. Het eindresultaat is dan dat u niet langer de financiële zekerheid heeft die u eerder wel had.

Ook kan het zo zijn dat uw bestaande overlijdensrisicoverzekering is verbonden met uw hypotheek. Van de bank mag u deze verzekering niet zomaar beëindigen. Hiervoor moet u apart toestemming vragen aan de instelling die u de hypotheeklening heeft verstrekt.

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie moet vanuit fiscaal oogpunt ook goed worden opgelet wie de premie voor deze verzekering betaalt en wie na het vroegtijdig overlijden de uitkering ontvangt. Wanneer deze zaken niet goed geregeld zijn, kan dit tot gevolg hebben dat over de uitkering fors belasting moet worden betaald. Door bij het afsluiten van de verzekering de juiste keuzes te maken wordt dit vaak voorkomen.

Tot slot, het is altijd verstandig om goed te onderzoeken wat op dit moment voor u een goed verzekerd bedrag is. Het bedrag dat u een aantal jaren geleden hebt gekozen, kan te hoog of te laag zijn voor de situatie waarin u nu verkeert.

Wilt u weten of u kunt besparen?
Heeft u een overlijdensrisicoverzekering en wilt u weten of u hierop kunt besparen? Wanneer u ons dit laat weten, zoeken wij het graag voor u uit.

Aflossingsblij? Vraag advies voordat u vervroegd uw hypotheekschuld gaat aflossen!

Op dit moment voeren de Nederlandse Banken de campagne “Aflossingsblij”. Doel is consumenten met een aflossingsvrije hypotheek te stimuleren tijdig te starten met het aflossen van de hypotheekschuld. Een goed bedoelde campagne waar wel wat kanttekeningen bij te plaatsen zijn.

Aflossingsvrije hypotheek
Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij gedurende de leningsperiode, vaak 30 jaar, geen aflossing op de schuld plaatsvindt. De volledige aflossing vindt in één keer plaats op het eind van de leningsperiode. Op deze manier wordt gedurende de gehele leningsperiode maximaal geprofiteerd van het fiscale voordeel om betaalde hypotheekrente op het belastbaar inkomen in mindering te brengen.

Schuld moet natuurlijk wel worden terugbetaald
Op het eind van de leningsperiode moet de hypotheekschuld worden terugbetaald. Huiseigenaren kunnen dat op verschillende manieren doen. In de meeste gevallen wordt gedurende de periode dat de lening loopt ook gespaard of belegd. De gedachte hierbij is, dat er gedurende de leningsperiode voldoende vermogen wordt opgebouwd om op het eind van de looptijd de schuld in één keer af te lossen. Een andere methode is om tegen die tijd de woning te verkopen en met de opbrengst de hypotheekschuld af te lossen. Ook is het soms mogelijk een nieuwe lening af te sluiten. De nieuwe lening wordt dan gebruikt om de oude lening af te lossen.

Houd uw toekomstige situatie in de gaten
Een aflossingsvrije hypotheek is op zichzelf een prima hypotheekconstructie. Wel is het belangrijk dat de huiseigenaar ruim van tevoren weet hoe hij op het eind van de looptijd de schuld gaat aflossen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 100.000 woningeigenaren onvoldoende vermogen opbouwen om te zijner tijd de schuld af te lossen en de kans lopen ook niet in aanmerking te komen voor het afsluiten van een nieuwe lening. Deze situatie kan voor deze huiseigenaren in de toekomst heel vervelend uitpakken. Weliswaar kan de woning worden verkocht om de hypotheekschuld terug te betalen, maar dan moet de woning wel worden verlaten. Het aantal beschikbare huurwoningen is beperkt. Wordt zo’n huurwoning toch gevonden, dan is de kans groot dat de huur hoger is dan de vroegere hypotheeklasten.

Aflossingsblij?
Banken voeren tegenwoordig campagne om consumenten met een aflossingsvrije hypotheek te stimuleren tijdig na te denken op welke manier zij de hypotheekschuld gaan aflossen. Op zichzelf is dit een prima insteek. Maar de campagne stimuleert ook om, wanneer hiervoor liquiditeiten beschikbaar zijn, de hypotheekschuld vervroegd af te lossen. Op dat punt adviseren wij om eerst advies in te winnen alvorens hiertoe over te gaan.

Eerst onderzoeken voordat besluit wordt genomen
Wij adviseren u de volgende vragen te beantwoorden voordat u besluit uw aflossingsvrije hypotheek vervroegd af te lossen.:
•Wat zijn de fiscale consequenties van deze vervroegde aflossing?
•De aflossing geschiedt met beschikbare liquiditeiten. In het geval deze liquiditeiten oorspronkelijk voor een ander doel waren gereserveerd, bijvoorbeeld voor de studie van de kinderen, welke gevolgen heeft dit andere gebruik van de reservering?
•Eerder aflossen van de hypotheek levert een beperkt nettorendement op. Wanneer de beschikbare liquiditeiten op een andere manier worden geïnvesteerd, levert deze investering wellicht een hoger rendement op dan de vervroegde aflossing?

Altijd schriftelijk advies vragen voordat u een beslissing neemt
Als u een belangrijke beslissing neemt met betrekking tot uw hypotheek, raden wij u aan altijd eerst advies in te winnen bij een financieel deskundige. Het is verstandig om deze deskundige te vragen het advies ook schriftelijk aan u uit te brengen. Dit voorkomt dat op een later moment discussies ontstaan over wat er is geadviseerd.

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek en wilt u inzicht in wat voor u de mogelijkheden zijn? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag om dit inzicht te krijgen.

Aflossingsvrije hypotheek? Bereid je voor op de toekomst.

In Nederland zijn er ruim 2 miljoen huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek. Voor deze mensen geldt dat zij tijdens de looptijd van de hypotheek alleen rente betalen en niets (verplicht) aflossen. Eindigt de looptijd, dan kan de hypotheekverstrekker het geleende bedrag in één keer opeisen. Om mensen met een aflossingsvrije hypotheek hierop voor te bereiden start de Nederlandse Vereniging van Banken daarom vandaag met de campagne Word ook aflossingsblij.

Voor de meeste mensen geldt dat zij elke maand een deel van hun hypotheek aflossen – bijvoorbeeld bij een annuïteiten of lineaire hypotheek – of geld sparen om de hypotheek terug te kunnen betalen – bijvoorbeeld door middel van een spaarhypotheek. Heb jij echter een aflossingsvrije hypotheek, dan ben je hier niet toe verplicht. Met de campagne “Word ook aflossingsblij” willen banken ervoor zorgen dat mensen met een aflossingsvrije hypotheek goed nadenken over hun financiële situatie aan het einde van de looptijd.

Weet jij wat je moet doen?

5% van de huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek weet niet precies wat dit betekent. Wat is een aflossingsvrije hypotheek precies? Wat zijn de risico’s en hoe zorg jij ervoor dat jij niet voor financiële verrassingen komt te staan? Er zijn diverse mogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat de beste oplossing per persoon verschilt. Kom je er niet uit? Stel je vraag aan ons, dan kijken we naar je persoonlijke situatie.

Jaar uitstel voor sanering asbestdaken toegezegd

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven geeft eigenaren van asbestdaken een jaar extra de tijd om te saneren. Het kabinet is bereid het asbestverbod in te laten gaan op 31 december 2024 in plaats van 1 januari datzelfde jaar. Van Veldhoven heeft dat toegezegd tijdens een Kamerdebat over de kwestie en geeft daarmee gehoor aan de wens van VVD en CDA. Volgens de oppositiepartijen onderkent Van Veldhoven met de knieval niet de urgentie van het probleem.

Jaar uitstel voor sanering asbestdaken toegezegd

De coalitiepartijen hadden hun zorgen geuit over de haalbaarheid van 1 januari 2024 als datum voor het verbod. Van Veldhoven onderkende die zorgen. “’We moeten niet onnodig de spanning laten oplopen aan het einde. Daarom lijkt het mij wijs om het jaar 2024 te benutten”, aldus de staatssecretaris. In juni zei Van Veldhoven nog dat 1 januari gewoon haalbaar is.

Urgentie

De snelle toezegging van Van Veldhoven werd verontwaardigd ontvangen door GroenLinks, SP en PvdA. Volgens GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger had de staatssecretaris ambitie en regie moeten tonen om dit probleem aan te pakken. “Ik vind dit niet getuigen van respect voor de urgentie die dit onderwerp nodig heeft”, zegt Kröger.

Lening

Naar verwachting is de subsidiepot voor het saneren van asbestdaken in de loop van 2019 leeg. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat is niet van plan die pot opnieuw te vullen. Wel onderzoekt ze de mogelijkheden om provincies en eventueel andere partners goedkope leningen te laten verschaffen.

Bron: AM-web