Jaar uitstel voor sanering asbestdaken toegezegd

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven geeft eigenaren van asbestdaken een jaar extra de tijd om te saneren. Het kabinet is bereid het asbestverbod in te laten gaan op 31 december 2024 in plaats van 1 januari datzelfde jaar. Van Veldhoven heeft dat toegezegd tijdens een Kamerdebat over de kwestie en geeft daarmee gehoor aan de wens van VVD en CDA. Volgens de oppositiepartijen onderkent Van Veldhoven met de knieval niet de urgentie van het probleem.

Jaar uitstel voor sanering asbestdaken toegezegd

De coalitiepartijen hadden hun zorgen geuit over de haalbaarheid van 1 januari 2024 als datum voor het verbod. Van Veldhoven onderkende die zorgen. “’We moeten niet onnodig de spanning laten oplopen aan het einde. Daarom lijkt het mij wijs om het jaar 2024 te benutten”, aldus de staatssecretaris. In juni zei Van Veldhoven nog dat 1 januari gewoon haalbaar is.

Urgentie

De snelle toezegging van Van Veldhoven werd verontwaardigd ontvangen door GroenLinks, SP en PvdA. Volgens GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger had de staatssecretaris ambitie en regie moeten tonen om dit probleem aan te pakken. “Ik vind dit niet getuigen van respect voor de urgentie die dit onderwerp nodig heeft”, zegt Kröger.

Lening

Naar verwachting is de subsidiepot voor het saneren van asbestdaken in de loop van 2019 leeg. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat is niet van plan die pot opnieuw te vullen. Wel onderzoekt ze de mogelijkheden om provincies en eventueel andere partners goedkope leningen te laten verschaffen.

Bron: AM-web

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *