Hypotheek of persoonlijke lening? Wat is de beste optie voor u.

Uw huis financieren met een hypotheek, dat is niets nieuws. Het is de meest populaire vorm van financiering van een woning. Maar wist u dat u ook een persoonlijke lening kunt afsluiten?

Onderpand
De hypotheek is bekend. Deze lening sluit u af bij een geldverstrekker en is bedoeld voor de financiering van uw woning. U betaalt per maand een vast of variabel rentebedrag aan de geldverstrekker, waarbij u kunt kiezen om stukjes van deze lening af te lossen of niet. Je woning is tevens het onderpand van deze lening.

Eenmalige uitgaven
Bij een persoonlijke lening betaalt u ook rente – vaak een hoger percentage dan bij een hypotheeklening – maar is het grootste verschil dat u geen onderpand hebt. Dat maakt ook dat u bij een persoonlijke lening een minder groot bedrag kunt lenen dan bij een hypotheeklening. Een persoonlijke lening wordt daarom vaak ingezet bij eenmalige uitgaven, zoals de aanschaf van auto of een nieuwe keuken. Deze lening hebt u vaak ook eerder afgelost dan de hypotheeklening.

Extra kosten
Omdat de hypotheek vaak om grotere bedragen gaat, sluit u deze in de regel alleen af met behulp van een adviseur en een notaris om alles goed op papier te zetten. Dit brengt daarom ook extra kosten met zich mee. Bij het afsluiten van persoonlijke lening hebt u deze extra kosten niet. U kunt de lening vaak online afsluiten en beschikt snel over het geld.

Aflossen
Hebt u een financiële meevaller en wilt u graag aflossen op de lening, dan moet u er rekening mee houden dat u op de hypotheeklening niet altijd boetevrij mag aflossen. Op de persoonlijke lening mag u vrijwel altijd aflossen zonder dat daar extra kosten bijkomen. U mag zelfs het hele bedrag in een keer aflossen.

Aftrekken belasting
Voor beide leningen geldt dat u de rente mag aftrekken van de belasting. Voor de persoonlijke lening geldt wel dat u het bedrag dat u hebt geleend volledig in het huis moet hebben gestoken. Hebt u de persoonlijke lening gebruikt voor de aanschaf van een nieuwe auto (voor privégebruik),dan mag deze niet afgetrokken worden. Een hypotheeklening mag worden afgetrokken (maximaal 30 jaar),mits u voldoet aan de voorwaarden die de Belastingdienst hieraan stelt.

Persoonlijke lening of hypotheek

Nu de verschillen in beeld zijn gebracht, moet u gaan kiezen welke optie voor u de beste is. Hebt u eigen vermogen waarmee u (een gedeelte van) uw huis wilt financieren, dan is een aanvulling met een persoonlijke lening een goede optie. Hebt u geen eigen geld, dan is de hypotheeklening, mede door de lagere rente en het hogere bedrag dat geleend kan worden de beste optie. Hebt u verbouwingsplannen? Dan is een persoonlijke lening weer aantrekkelijk, omdat u snel over extra financiële middelen kunt beschikken, zonder dat u extra kosten maakt. En deze lening is vervolgens aftrekbaar omdat u het gebruikt voor de verbetering van uw woning.

Uiteindelijk is de keuze natuurlijk aan u. Het is echter goed om te weten dat een (extra) hypotheek niet te enige optie is om aan extra financiële middelen te komen.
Voor meer informatie of vragen kunt u ons uiteraard altijd benaderen, we kijken graag samen met u naar de voor u beste oplossing.

Bijverdienen via tweedehands verkoopsites, wat mag wel en wat mag niet?

Na een dure zomervakantie kan jij wellicht wel een extra zakcentje gebruiken. Online kun je van alles verkopen om je spaarpot weer aan te vullen. Veel Nederlanders maken dan ook dankbaar gebruik van tweedehands verkoopsites, zoals Marktplaats en Speurders. Maak jij echter structureel winst, dan kan het zijn dat de Belastingdienst binnenkort bij je op de stoep staat.

Heb je nog een oud bureau over en staat het in de weg of gebruik je je laptop niet meer? Wellicht kan je een student die deze maand start met een nieuwe studie er blij mee maken. Heb je deze zomer de caravan voor de laatste keer gebruikt? Via een online verkoopsite vind je vast en zeker iemand die in september op vakantie wil en de caravan graag van je overneemt. Jij blij en de koper blij. Blijft het bij een sporadische verkoop, dan hoef je je geen zorgen te maken dat de Belastingdienst vragen gaat stellen. Zelfs niet wanneer je winst maakt bij de verkoop – bijvoorbeeld omdat je de caravan goedkoop op de kop getikt hebt en zelfstandig hebt opgeknapt waardoor de waarde aanzienlijk hoger is dan de prijs die jij hebt betaald.

Moet je extra inkomsten opgeven aan de Belastingdienst?

Het is echter een ander verhaal als jij structureel extra geld verdient. Bied jij bijvoorbeeld aan om mensen tegen een vergoeding een knipbeurt te geven? Of verkoop jij handgemaakte meubels waar veel vraag naar is en waar je winst op maakt? Dan ben je verplicht deze inkomsten op te geven aan de Belastingdienst. Dit worden inkomsten uit overig werk genoemd. Hierbij wordt vooral gekeken naar de frequentie waarop je spullen verkoopt en of je handelt vanuit winstoogmerk. Hoewel de Belastingdienst dit niet standaard controleert, ben jij zelf verplicht dit aan te geven tijdens het doen van de belastingaangifte.

Ben jij een ondernemer?

Maak je regelmatig winst, dan is er een kans dat de Belastingdienst jou ziet als ondernemer en gelden er andere regels. Besteed jij jaarlijks meer dan 1225 uur aan de verkoop – bijvoorbeeld door het maken van je producten, de tijd die je kwijt bent aan het onderhandelen en het verzenden van je spullen – dan kan het in je voordeel zijn om zelfstandig ondernemer te worden. Je kunt dan namelijk gebruikmaken van allerlei aftrekposten. Wil je weten of jij als ondernemer gezien wordt door de Belastingdienst? Hier lees je meer.

Kortom: een extra zakcentje bijverdienen mag. Investeer je echter veel tijd in online verkoop en groeit jouw hobby langzaam uit tot een bedrijf? Bedenk dan of het verstandig is om een eigen bedrijf te starten. Meer weten? Hier lees je alles over het starten van een eigen bedrijf en waar je aan moet denken. Succes!