Hypotheek of persoonlijke lening? Wat is de beste optie voor u.

Uw huis financieren met een hypotheek, dat is niets nieuws. Het is de meest populaire vorm van financiering van een woning. Maar wist u dat u ook een persoonlijke lening kunt afsluiten?

Onderpand
De hypotheek is bekend. Deze lening sluit u af bij een geldverstrekker en is bedoeld voor de financiering van uw woning. U betaalt per maand een vast of variabel rentebedrag aan de geldverstrekker, waarbij u kunt kiezen om stukjes van deze lening af te lossen of niet. Je woning is tevens het onderpand van deze lening.

Eenmalige uitgaven
Bij een persoonlijke lening betaalt u ook rente – vaak een hoger percentage dan bij een hypotheeklening – maar is het grootste verschil dat u geen onderpand hebt. Dat maakt ook dat u bij een persoonlijke lening een minder groot bedrag kunt lenen dan bij een hypotheeklening. Een persoonlijke lening wordt daarom vaak ingezet bij eenmalige uitgaven, zoals de aanschaf van auto of een nieuwe keuken. Deze lening hebt u vaak ook eerder afgelost dan de hypotheeklening.

Extra kosten
Omdat de hypotheek vaak om grotere bedragen gaat, sluit u deze in de regel alleen af met behulp van een adviseur en een notaris om alles goed op papier te zetten. Dit brengt daarom ook extra kosten met zich mee. Bij het afsluiten van persoonlijke lening hebt u deze extra kosten niet. U kunt de lening vaak online afsluiten en beschikt snel over het geld.

Aflossen
Hebt u een financiële meevaller en wilt u graag aflossen op de lening, dan moet u er rekening mee houden dat u op de hypotheeklening niet altijd boetevrij mag aflossen. Op de persoonlijke lening mag u vrijwel altijd aflossen zonder dat daar extra kosten bijkomen. U mag zelfs het hele bedrag in een keer aflossen.

Aftrekken belasting
Voor beide leningen geldt dat u de rente mag aftrekken van de belasting. Voor de persoonlijke lening geldt wel dat u het bedrag dat u hebt geleend volledig in het huis moet hebben gestoken. Hebt u de persoonlijke lening gebruikt voor de aanschaf van een nieuwe auto (voor privégebruik),dan mag deze niet afgetrokken worden. Een hypotheeklening mag worden afgetrokken (maximaal 30 jaar),mits u voldoet aan de voorwaarden die de Belastingdienst hieraan stelt.

Persoonlijke lening of hypotheek

Nu de verschillen in beeld zijn gebracht, moet u gaan kiezen welke optie voor u de beste is. Hebt u eigen vermogen waarmee u (een gedeelte van) uw huis wilt financieren, dan is een aanvulling met een persoonlijke lening een goede optie. Hebt u geen eigen geld, dan is de hypotheeklening, mede door de lagere rente en het hogere bedrag dat geleend kan worden de beste optie. Hebt u verbouwingsplannen? Dan is een persoonlijke lening weer aantrekkelijk, omdat u snel over extra financiële middelen kunt beschikken, zonder dat u extra kosten maakt. En deze lening is vervolgens aftrekbaar omdat u het gebruikt voor de verbetering van uw woning.

Uiteindelijk is de keuze natuurlijk aan u. Het is echter goed om te weten dat een (extra) hypotheek niet te enige optie is om aan extra financiële middelen te komen.
Voor meer informatie of vragen kunt u ons uiteraard altijd benaderen, we kijken graag samen met u naar de voor u beste oplossing.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *