Bijverdienen via tweedehands verkoopsites, wat mag wel en wat mag niet?

Na een dure zomervakantie kan jij wellicht wel een extra zakcentje gebruiken. Online kun je van alles verkopen om je spaarpot weer aan te vullen. Veel Nederlanders maken dan ook dankbaar gebruik van tweedehands verkoopsites, zoals Marktplaats en Speurders. Maak jij echter structureel winst, dan kan het zijn dat de Belastingdienst binnenkort bij je op de stoep staat.

Heb je nog een oud bureau over en staat het in de weg of gebruik je je laptop niet meer? Wellicht kan je een student die deze maand start met een nieuwe studie er blij mee maken. Heb je deze zomer de caravan voor de laatste keer gebruikt? Via een online verkoopsite vind je vast en zeker iemand die in september op vakantie wil en de caravan graag van je overneemt. Jij blij en de koper blij. Blijft het bij een sporadische verkoop, dan hoef je je geen zorgen te maken dat de Belastingdienst vragen gaat stellen. Zelfs niet wanneer je winst maakt bij de verkoop – bijvoorbeeld omdat je de caravan goedkoop op de kop getikt hebt en zelfstandig hebt opgeknapt waardoor de waarde aanzienlijk hoger is dan de prijs die jij hebt betaald.

Moet je extra inkomsten opgeven aan de Belastingdienst?

Het is echter een ander verhaal als jij structureel extra geld verdient. Bied jij bijvoorbeeld aan om mensen tegen een vergoeding een knipbeurt te geven? Of verkoop jij handgemaakte meubels waar veel vraag naar is en waar je winst op maakt? Dan ben je verplicht deze inkomsten op te geven aan de Belastingdienst. Dit worden inkomsten uit overig werk genoemd. Hierbij wordt vooral gekeken naar de frequentie waarop je spullen verkoopt en of je handelt vanuit winstoogmerk. Hoewel de Belastingdienst dit niet standaard controleert, ben jij zelf verplicht dit aan te geven tijdens het doen van de belastingaangifte.

Ben jij een ondernemer?

Maak je regelmatig winst, dan is er een kans dat de Belastingdienst jou ziet als ondernemer en gelden er andere regels. Besteed jij jaarlijks meer dan 1225 uur aan de verkoop – bijvoorbeeld door het maken van je producten, de tijd die je kwijt bent aan het onderhandelen en het verzenden van je spullen – dan kan het in je voordeel zijn om zelfstandig ondernemer te worden. Je kunt dan namelijk gebruikmaken van allerlei aftrekposten. Wil je weten of jij als ondernemer gezien wordt door de Belastingdienst? Hier lees je meer.

Kortom: een extra zakcentje bijverdienen mag. Investeer je echter veel tijd in online verkoop en groeit jouw hobby langzaam uit tot een bedrijf? Bedenk dan of het verstandig is om een eigen bedrijf te starten. Meer weten? Hier lees je alles over het starten van een eigen bedrijf en waar je aan moet denken. Succes!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *