Zeker 500 miljoen schade door noodweer eind juni

De extreme hoos- en hagelbuien eind juni in grote delen van Nederland hebben een schade van zeker 500 miljoen euro veroorzaakt aan woningen, auto’s en agrarische bedrijven.

Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van het Verbond van Verzekeraars.
De schade kan nog oplopen, omdat vanwege de uitzonderlijke omvang verzekeraars nog bezig zijn met de inventarisatie en afhandeling van claims.
De schade aan personenauto’s, caravans en woonhuizen komt volgens de eerste telling uit op 325 miljoen euro. In 40 procent van de gevallen gaat het om schade aan woningen.
De verzekerde zakelijke schade bedraagt volgens de eerste berekeningen 175 miljoen euro, waarvan het grootste deel in de agrarische hoek zit.

De totale schade ligt hoger, niet iedereen heeft zich verzekerd tegen deze vormen van weerschade.

Klimaatverandering

Verzekeraars zien de schadepost door klimaatverandering bij zowel particulieren als bedrijven en agrariërs al enige tijd toenemen. Dit vraagt om actie.
”De hagelbui van 23 juni, met stenen zo groot als tennisballen, moet een wake-up call zijn. Het klimaat verandert, we gaan dit vaker meemaken”, stelt Leo de Boer, directeur schade van het Verbond van Verzekeraars. ”Ook in 2015 zagen we al forse weerschade met een zomerstorm eind juli en extreme neerslag en hagel eind augustus.”

Bron: Verbond van verzekeraars

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *