Financiële kijktips, zo kom je de zomer wel door!

Blijf je deze zomer in Nederland en komt de regen met bakken uit de hemel? Even geen zin om in de zon te hangen? In de vakantie voor de televisie zitten kan heerlijk zijn. Maar wat zetten we op? De redactie selecteerde een aantal kijktips voor je die ook nog meteen inzicht in financiën geven! Veel kijkplezier!

‘Margin Call’ is een zinderende thriller die zich afspeelt in een gereputeerde investeringsbank in Wall Street, waar de inzet van elke beslissing bijzonder hoog is. Wanneer de jonge financieel analist Peter Sullivan ontdekt dat zijn bank in slechte papieren dreigt te komen door een reeks barslechte investeringen, gaan de poppen aan het dansen. Al gauw blijkt dat de schuldigen zich op alle niveaus bevinden.

Inside Job is de eerste film die de schokkende waarheid achter de economische crisis van 2008 aan het licht brengt. Een financiële meltdown die meer dan 20 biljoen dollar kostte en waarbij miljoenen mensen hun baan en huis verloren. Middels intensief onderzoek en gesprekken met grote financiële spelers, politici en journalisten, toont Inside Job de opkomst van een gewetenloze industrie en legt de relaties bloot die corrupte politici, wetgevers en academici met elkaar onderhouden.

Een verbijsterend verhaal over decadentie, hebzucht, totale gekte en hoe een steenrijke twintiger jarenlang ‘king of the world’ kon zijn. In ’87 geïntroduceerd in de wereld van het snelle geld door de gehaaide beurshandelaar Mark Hanna, start Belfort op zijn 26e zijn eigen firma Stratton Oakmont. Al snel verdient hij bijna een miljoen dollar. Per week. Zijn tomeloze ambitie leidt tot een gestoord leven vol bedrog, doorgesnoven prostituees, overdadige diners, uitzinnige feesten, peperdure bolides en bergen coke. En dat terwijl zijn bloedmooie vrouw Naomi op hem wacht in zijn landhuis in de Hamptons. Om beide levens vast te houden, bedenkt Belfort met zakenpartner Donnie inventieve manieren om de bakken illegaal geld wit te wassen bij de Zwitserse bank van Jean-Jacques Handali. De meest notoire geldwolf van de jaren ’90 staat boven alles en iedereen, maar dan begint het net van de FBI zich om hem heen te sluiten..

Het geslepen en genadeloze congreslid Francis Underwood en zijn vrouw Claire wijken nergens voor terug om alles te bemachtigen. Dit verdorven politieke drama dringt diep door in de duistere wereld van hebzucht, seks en corruptie in het hedendaagse Washington. Kate Mara en Corey Stoll schitteren eveneens in deze eerste originele serie van David Fincher en Beau Williom.

Journalist en antropoloog Joris Luyendijk bevond zich twee jaar onder bankiers en schreef er een boek over (zie her). Hij praat in deze documentaire door waar het boek ophoudt. Bekijk de aflevering hier >>

‘Deze film gaat over de toenemende ongelijkheid in de Verenigde Staten, en hoe de productiviteitsstijging van de afgelopen dertig jaar helemaal terecht is gekomen bij de één procent. Aan de middenklasse werd het idee gegeven dat ze meeprofiteerden van deze welvaartstijging door ze veel te laten lenen, en vervolgens stegen de huizenprijzen gigantisch. Maar in 2008 knapte die luchtbubbel van rijkdom uit elkaar. De titel verwijst naar een uitspraak van Alan Greenspan, de voormalige voorzitter van de Federal Reserve System in de VS. Hij geloofde dat het financiële systeem overgelaten moest worden aan de vrije marktwerking en dat dit zou leiden tot een optimaal rechtvaardige en stabiele samenleving. Maar daarin ging hij uit van de rationaliteit van mensen. Na de 2008 gaf Greenspan toe dat hij niet had voorzien dat het huidige systeem korte-termijnirrationaliteit afdwingt en beloont.’
Bron: finfin.nl
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *