Private lease heeft invloed op hypotheek

Het privé leasen van een auto heeft wel degelijk invloed op het verkrijgen van een hypotheek. “We hebben het hier niet over een auto van de zaak, maar over een private leasecontract dat je zelf aangaat”, laten de hypotheekverstrekkers weten. “Een private leasecontract wordt geregistreerd bij het BKR, onder de code OA (Operational Autolease). Vaak word je er bij het aangaan van zo’n contract niet op gewezen en kom je hier pas achter op het moment dat je daadwerkelijk een hypotheek wilt afsluiten.”

De private lease bestaat uit twee delen: een financieel deel en een service deel. “Het financiële deel wordt geregistreerd en bedraagt 65% van de totale lease-som. Een geldverstrekker ziet dit als een financiële verplichting en houdt daardoor rekening met 2% van dit bedrag. Dit zorgt ervoor dat je minder kunt lenen.”

Voorbeeldsituatie
Een rekenvoorbeeld aan de hand van een private leasecontract met een looptijd van 48 maanden. Maandelijks wordt € 340 voor de auto betaald. Voordat het leasecontract is aangegaan, is er met een adviseur gesproken over de hypotheekmogelijkheden: een maximale lening van € 163.975, op basis van het jaarinkomen. De maandlasten voor de hypotheek zijn € 598, gebaseerd op een jaarinkomen van € 35.000 en een 10-jaarrente van 1,9% met een leningduur van 30 jaar.

Groot verschil
De hypotheekverstrekker rekent voor dat op het moment dat je in de nieuwe situatie een hypotheek wil afsluiten, de volgende rekensom van toepassing is.
De OA codering die bij het BKR voor deze private lease geregistreerd wordt bedraagt 65% van de totale kosten, oftewel € 10.608 (€ 16.320 x 65%). Bij de toetsing voor de berekening van de hypotheek wordt nu € 212 (€ 10.608 x 2%) per maand meegenomen als financiële verplichting. In plaats van € 598 mag je nu nog maar € 386 besteden aan hypotheeklasten. Waardoor de maximale lening nog maar € 105.835; een verschil van ruim €58.000!
Bron: verzekeringsnieuws.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *