Schippers: ‘Zorgpremie € 284 duurder na afschaffing eigen risico’

Na de oppositiepartijen SP, PVV en GroenLinks is er ook bij coalitiepartij PvdA steeds meer draagvlak te bespeuren voor het afschaffen van het eigen risico bij zorgverzekeringen. Opperde PvdA-leider Samsom eerder al het einde van het eigen risico, inmiddels is staatssecretaris en partijgenoot Martin van Rijn (Volksgezondheid) zover dat hij onderzoek ernaar ondersteunt. Minister Schippers van hetzelfde departement waarschuwt dat de premie na het afschaffen van het eigen risico jaarlijks met € 284 omhoog moet.

In het televisieprogramma Buitenhof gaf Van Rijn aan dat er serieus gekeken moet worden naar het eigen risico en dat dit in ieder geval geen belemmering mag zijn voor zorgconsumenten. “Maar we moeten wel het hele verhaal vertellen. We moeten dan ergens anders 4 miljard euro vinden die het eigen risico nu oplevert. Dan kun je zeggen we betalen allemaal meer belasting of meer zorgpremie, want dat is eerlijker. Dat is een van de varianten die je denk ik zou moeten bekijken.”

Geen eerlijke voorstelling van zaken
Minister Schippers gaf een dag eerder al in NRC Handelsblad aan dat alle zorgverzekerden de rekening van het eventueel afschaffen van het eigen risico zullen moeten betalen. “Wie iets zegt af te willen schaffen zonder te vertellen waar die kosten terechtkomen, geeft geen eerlijke voorstelling van zaken. Als je het eigen risico afschaft, gaat de premie die mensen voor hun zorgverzekering moeten betalen jaarlijks met zo’n 284 euro omhoog. Dát is het eerlijke verhaal.”

Schippers vindt het het huidige eigen risico van € 385 goed te verantwoorden. “Er zal altijd protest zijn tegen eigen betalingen. Maar ze zijn belangrijk om de zorg betaalbaar en solidair te houden. Het eigen risico is maar één keer met 130 euro omhoog gegaan. Dat was na het Lenteakkoord in 2012. Een akkoord gesloten door vijf partijen, waaronder GroenLinks. Die willen het eigen risico nu afschaffen, maar ze hebben het destijds zelf verhoogd.”

Nationaal ZorgFonds
Vanuit de SP is inmiddels het initiatief voor een Nationaal ZorgFonds gelanceerd. Hierbij worden de zorgverzekeraars opgeheven en ingeruild voor één organisatie, zonder commerciele belangen en zonder eigen risico. De petitie voor zo’n fonds is inmiddels door 144.000 Nederlanders ondertekent.

Bron: AMWeb.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *