Uniform Pensioenoverzicht in een nieuw jasje

Het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie hebben maandag de UPO-modellen voor 2017 en de bijbehorende handleiding gepubliceerd op de website www.uniformpensioenoverzicht.nl. Pensioenuitvoerders moeten deelnemers van de juiste informatie voorzien over hun pensioenregelingen. De pensioenkoepels hebben daartoe UPO-modellen ontwikkeld.

Het Verbond en de Pensioenfederatie geven aan dat de modellen een grondige metamorfose hebben ondergaan. “Net als op Pensioen 1-2-3 wordt nu ook op het Uniform Pensioenoverzicht gebruik gemaakt van iconen. Bovendien zijn de modellen beknopter geworden en zijn ze met de nieuwe indeling gebaseerd op het bieden van overzicht, inzicht en actie. Daarnaast zijn de teksten vormvrij. Het staat uitvoerders vrij om deze aan te passen en beter aan te laten sluiten op de informatiebehoeften en kenmerken van de deelnemers.” Nieuw is het model voor pensioengerechtigden. De brancheorganisaties laten weten dat er geen toelichtingen bij de modellen zijn gemaakt. “In de handleiding vinden pensioenuitvoerders nadere informatie over hoe de modellen moeten worden ingevuld.”

Gelaagde communicatie
De pensioenkoepels hebben met de nieuwe UPO-modellen gelaagde communicatie voor ogen, zoals met Pensioen 1-2-3. “Laag 1 moet de deelnemer triggeren om het UPO te lezen. Deze laag is vormvrij, bijvoorbeeld een brief in een gekleurde envelop of een e-mail. Laag 2 is het pensioenoverzicht zelf. Daarin zijn diverse links opgenomen naar verdiepende informatie. De informatie achter deze links kan worden gezien als laag 3.”

Goedkeuring
De modellen liggen op dit moment ter goedkeuring voor bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “Mogelijk volgen er nog (kleine) wijzigingen naar aanleiding van de reactie van SZW”, melden de brancheorganisaties. “Vanwege de vele wijzigingen in het format en de benodigde implementatietijd kiezen de pensioenkoepels ervoor om de modellen toch nu al beschikbaar te stellen aan hun leden.”

Bron: AMWeb.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *