Op reis veilig bankieren

Lekker hoor, even een paar weken er tussen uit, maar het kost vaak ook een flinke som geld. Wie zijn bankzaken tijdens zijn vakantie goed regelt, kan gelukkig ook het een en ander besparen.

Eerst bij de bank of het grenswisselkantoor langsgaan om daar euro’s om te wisselen in buitenlandse valuta is echt niet meer nodig. Sterker nog, het kan lang niet meer bij elke bank en het is ook nog eens een dure aangelegenheid. Beter is het om een pinpas of creditcard mee te nemen.

In bijna alle landen kan tegenwoordig met pinpas en creditcard worden betaald. Geld opnemen – pinautomaten die daarvoor geschikt zijn, zijn te herkennen aan het Maestro en-of Cirruslogo – kost binnen de eurozone meestal niets.
Buiten Europa zijn er wel flinke kosten aan verbonden. Klanten van de Rabobank betalen met het DirectPakket bijvoorbeeld €3,50 per opname. Voor klanten van ABN Amro, ING en Triodosbank is dit €2,25, zo meldt de de Consumentenbond. Daar komt de koersopslag nog bij: die bedraagt meestal rond de 1%.

Overigens is het zo dat de meeste banken passen blokkeren voor betalen en geld opnemen buiten Europa om zo fraude tegen te gaan. Wie bijvoorbeeld naar Amerika gaat, moet zijn betaalpas ’aanzetten’.

Dit kan via internetbankieren, telefonisch of door even langs te gaan bij een bankkantoor. Welke landen tot Europa worden gerekend en welke niet, verschilt overigens wel per bank. Wel handig om dit voor de vakantie te weten!
Bron: consumentenbond

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *