AFM: ‘Inperking boeterente geldt ook voor bestaande hypotheken’

Volgens de AFM is het glashelder; de ingeperkte wijze waarop banken boeterentes kunnen inzetten geldt voor nieuwe, maar ook voor bestaande hypotheken. De toezichthouder stelt dit naar aanleiding van Kamervragen van Omtzigt en Ronnes (beiden CDA). De Kamerleden willen weten in hoeverre banken de nieuwe regels eerbiedigen.

Een kleine maand geleden werden de nieuwe Europese hypotheekregels (Mortgage Credit Directive,) redelijk geruisloos ingevoerd. Onderdeel hiervan is ook de boeterente die geldverstrekkers uitdelen voor het vervroegd aflossen van de hypotheek. Die boete mag op grond van de nieuwe regels alleen nog de werkelijke kosten die de bank moet maken weerspiegelen.
In hun Kamervragen vragen Omtzigt en Ronnes onder meer aan ministers Blok (Wonen), Dijsselbloem (Financiën) en staatssecretaris Wiebes (Financiën) of deze een overzicht kunnen geven op welke wijze de verschillende banken nu hun boeterente berekenen en of ze de nieuwe boeterente alleen laten gelden voor nieuwe of ook voor bestaande hypotheken.

Geen misverstand
Volgens woordvoerder Nicole Reijnen van de AFM kan over dat laatste geen misverstand bestaan. “Het financiële nadeel dat hypotheekverstrekkers sinds de invoering van de MCD op 14 juli in rekening mogen brengen bij het vervroegd aflossen, oversluiten én bij rentemiddeling, geldt ook voor bestaande hypotheekklanten. Dus niet alleen bij nieuwkomers op de markt.”

Bron: AFM

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *