‘Meer consumenten kopen huis voordat oude woning is verkocht’

Vereniging Eigen Huis (VEH) merkt dat met name in Amsterdam en Utrecht meer huizenbezitters al een nieuw huis kopen, terwijl het oude huis nog niet verkocht is.

De belangenorganisatie wijt dit aan “het schaarse aanbod en het zelfvertrouwen over de verkoopbaarheid van de eigen woningen”.

Dit speelt vooral in gebieden waar de druk op de woningmarkt groot is. “Kopers in de meest gewilde gebieden willen het risico uitsluiten dat ze niet tijdig een geschikt huis kunnen vinden, waardoor ze tijdelijk moeten huren”, aldus VEH.

De organisatie raadt huizenbezitters die willen kopen aan om advies in te winnen bij een onafhankelijk financieel adviseur. Zo moet van tevoren duidelijk worden wat de risico’s zijn. Kopers kunnen in de problemen komen als hun huidige woning minder oplevert dan ze hadden verwacht. VEH benadrukt verder dat overbruggingsleningen tegenwoordig minder snel verstrekt worden.

Voor het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 was het gebruikelijk om eerst een huis te kopen en daarna pas de eigen woning te verkopen. Dit veranderde toen veel kopers rond die tijd met twee huizen bleven zitten en daardoor in problemen kwamen. Sindsdien werd eerst verkopen en pas daarna kopen de norm.

“Dit heeft als voordeel dat de financiële risico’s beperkt zijn en de koper precies weet wat hij aan zijn nieuwe huis kan besteden”, meent de belangenvereniging.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *