Ook bij DUO geldt: Geld lenen kost geld

Gratis geld, wie wil dat nou niet? Studenten die boven op hun studiefinanciering maximaal bijlenen – iets meer dan €1000 per maand – bij de Dienst Uitvoering Onderwijs, betalen een rente die lager ligt dan de percentages die veel spaarrekeningen hanteren.

Wie vorig jaar is afgestudeerd, mag vijf jaar aflossen tegen 0,01% (!!!) rente. Zet het geleende geld op een doorsnee spaarrekening, met 0,4% rente, en uw ’winstmarge’ bedraagt 0,39%. Toegegeven, het gaat niet om grote bedragen, maar dichter bij ’slapend rijk worden’ kunt u volgens ons niet komen.

Geen wonder dat, volgens onderzoek van de budgetvoorlichters van het Nibud, 12% van alle studenten meer geld van DUO leent dan strikt noodzakelijk (in totaal leent 36% van alle studenten). Ze slaan ermee aan het beleggen, beginnen hun eigen bedrijf, of sparen het op voor bijvoorbeeld een wereldreis. Lucratief voor wie het slim aanpakt, maar wie om die reden een klein fortuin van de overheid wil lenen, moet goed rekening houden met de valkuilen.

Hoe het werkt

De studiefinanciering bestaat uit een aantal onderdelen. De ov-studentenkaart is gratis voor iedereen die binnen tien jaar afstudeert, net als een aanvullende beurs voor iedereen wiens ouders niet draagkrachtig genoeg zijn om een studie te financieren. De basisbeurs van weleer is vervangen door een sociaal leenstelsel. Daarbovenop kunnen studenten nog een collegegeldkrediet afsluiten, vooral handig voor dure (tweede) studies.

Het sociale aan het leenstelsel van de overheid is dat alleen afgestudeerden die genoeg inkomen hebben, ook daadwerkelijk moeten terugbetalen. Vanaf 2018 geldt voor alleenstaanden het minimumloon als draagkrachtvrije voet: iedereen die op of onder dat niveau zit, hoeft niet terug te betalen. Alle schuld die na 35 jaar nog over is, wordt bovendien kwijtgescholden.

Bron: Telegraaf

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *