Kadaster: ‘Huizenverkoop blijft toenemen’

De huizenverkoop in Nederland is in juli met meer dan 7% gestegen in vergelijking met een jaar eerder. In totaal werden er vorige maand 19.723 woningen verkocht. Vergeleken met juni 2016 is dat een toename van 10,4%. Dit heeft het Kadaster woensdag bekend gemaakt.

Van alle typen woningen werden er meer verkocht. Vrijstaande woningen stijgen met 18,1% het meest. De stijging is bij 2-onder-1-kap woningen het minst met 1,7%. Ten opzichte van de vorige maand zien we de grootste stijging bij vrijstaande woningen: 16,2%. De kleinste stijging zien we bij de hoekwoningen met 6,5%.

Dalingen in Noord-Holland en Drenthe
Het Kadaster meldt in haar Vastgoed Dashboard dat, ten opzichte van juli 2015, het aantal geregistreerde verkochte woningen in bijna alle provincies is gestegen. De stijging is het grootst in Overijssel met 21,3%. De enige daling is volgens het Kadaster te zien in Noord-Holland met 3,4%. Vergeleken met vorige maand is Overijssel met 20,6% de grootste stijger. Alleen in Drenthe is een daling te zien van 1,6%. Het aantal geregistreerde hypotheken is in juli met 8,4% ook toegenomen toe ten opzichte van juli vorig jaar, van 25.667 naar 27.813. Vergeleken met juni van dit jaar (25.805) ziet het Kadaster dat er sprake is van een stijging van 7,8%.

Lift
De huizenverkoop zit al tijden in de lift, vooral als gevolg van de extreem lage hypotheekrente. Daarnaast liggen de prijzen van koopwoningen nog altijd ruim onder het niveau, zo’n 7%, van voor de crisis in 2008. NVM-voorzitter Ger Jaarsma vertelde vorige maand dat de verschillen in huizenprijzen in Nederland groot zijn. “De verschillen worden ook steeds groter, met regio’s die het goed doen en regio’s die stelselmatig achterblijven. Ook het aanbod -koop én huur- is niet toegerust om tegemoet te komen aan ieders woonwensen. Vooral de starters krijgen in toenemende mate problemen om aan een betaalbare koopwoning te komen. Dat is zorgelijk.” Ook het Centraal Bureau voor Statistiek concludeerde vorige maand dat de prijzen van koopwoningen flink zijn toegenomen.

Eerst kopen, dan verkopen
Vorige week nog
bleek uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis dat het, vooral in de Randstad, steeds meer de gewoonte wordt om eerst een huis te kopen en dan pas te verkopen. De druk op woningmarkt, met name in Amsterdam en Utrecht, is zo hoog dat dit steeds vaker voorkomt, concludeert VEH. “De huidige woningmarkt geeft kopers kennelijk voldoende zelfvertrouwen over de opbrengst en courantheid van hun huidige woning om daar al een voorschot op te nemen”, vermoedt de vereniging.

Bron: kadaster

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *