Drie dingen die je moet weten over vakantiewerk
Veel jongeren hebben het hele jaar door een bijbaantje. En vaak kiezen ze ervoor in hun zomervakantie nog wat extra euro’s binnen te halen. Heeft je kind een bijbaantje deze zomer, of is hij of zij op zoek naar iets, dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er bij komt kijken. Drie dingen om op te letten.
1. Werken vanaf 13 jaar, minimumloon vanaf 15 jaar
Jongeren mogen vakantiewerk doen vanaf het moment dat ze dertien zijn. Er zijn best veel dertienjarigen die dat ook daadwerkelijk doen: één op de drie scholieren van dertien en veertien jaar heeft een bijbaan. En van de scholieren van vijftien en zestien jaar werkt zelfs 56%.
Maar zij krijgen niet allemaal hetzelfde loon. De hoogte ervan is namelijk afhankelijk van de leeftijd.
Jongeren van dertien en veertien jaar hebben nog geen recht op het minimumloon. Dat geldt pas vanaf vijftien jaar: dan moet iemand in ieder geval het minimumloon krijgen (voor vijftienjarigen, bijvoorbeeld, is dat 2,64 euro op basis van een werkweek van veertig uur).
2. Gevolgen voor de kinderbijslag
Een dertien-, veertien- of vijftienjarige kan bijverdienen wat hij of zij wil zonder dat het van invloed is op de kinderbijslag die de ouders ontvangen.
Maar jongeren van zestien en zeventien mogen niet meer dan 1.266 euro netto per kwartaal verdienen, anders vervalt voor dat kwartaal de kinderbijslag. Let op: tijdens de zomervakantie mag 1.300 euro extra worden verdiend.
Als deze extra 1.300 euro (of minder) is verdiend bij dezelfde werkgever als bij wie de jongere de rest van het jaar een bijbaan heeft, dan is er een verklaring nodig – die moet de werkgever geven. De Sociale Verzekeringsbank (SVB), die kinderbijslag uitbetaalt, stelt aan de hand daarvan namelijk vast welk loon is verdiend bij de normale baan en welk bedrag is verdiend tijdens het zomerwerk.
3. Werkzaamheden en werktijden
Achttienjarigen mogen meer en andere werkzaamheden verrichten dan – bijvoorbeeld – jongeren van dertien. Wat voor werk iemand mag doen hangt namelijk af van de leeftijd.
Zo mogen jongeren beneden de achttien niet werken met giftige en andere gevaarlijke stoffen, met bestrijdingsmiddelen, met schadelijke straling of in een omgeving met veel lawaai.
Ook het aantal uren dat je kind mag werken is leeftijdsgebonden. Een paar voorbeelden:
- In hun vakantie mogen dertien- en veertienjarigen zeven uur per dag werken. Dit mag niet meer dan 35 uur per week en niet meer dan vijf dagen na elkaar. Zij mogen niet werken voor 7.00 uur en niet na 19.00 uur.
- Vijftienjarigen mogen in vakanties acht uur per dag werken, maar niet meer dan 40 uur per week en ook niet meer dan vijf dagen achtereen. Ze mogen niet voor 7.00 uur en niet na 21.00 uur werken.
- Jongeren van zestien of zeventien mogen in hun vakantie negen uur per dag werken, maar niet meer dan 45 uur per week. Tussen 23.00 en 6.00 mogen ze niet werken.
De Rijksoverheid heeft uitgebreid uiteengezet welke werkzaamheden jongeren precies op welke leeftijd mogen verrichten en op welke tijdstippen dit exact wel en niet mag.
IEXgeld
Dit artikel is geschreven door IEXgeld. IEXGeld vindt het belangrijk dat je nadenkt over geldzaken.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!