Een op de vijf jonge starters krijgt steun ouders

Starters op de woningmarkt krijgen vaker financiële steun van hun ouders. Bijna één op de vijf huizenbezitters onder de 35 heeft financiële steun ontvangen bij het kopen van hun eerste woning. Dit blijkt uit de ING Financieel fit Barometer. Hoewel veel Nederlanders geld overhouden, gaat dit niet naar spaarrekeningen maar vooral richting de (eigen) woning.

Steeds minder Nederlanders komen geld tekort, constateert ING. In het tweede kwartaal van 2016 zei 15 procent van de Nederlandse huishoudens moeilijk rond te kunnen komen. In 2013 was dit nog 23 procent. Bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) zegt nu geld over te houden. Huishoudens gebruiken dit niet zozeer om te sparen, maar om extra af te lossen. Ruim één op de vijf woningbezitters met een hypotheekschuld (22 procent) heeft de afgelopen twaalf maanden extra afgelost, naast de reguliere aflossing.

Schenken populair

Voor jongeren is het steeds moeilijker om de aankoop van een woning te financieren. Onder vermogende ouders wint schenken of lenen aan hun kinderen aan populariteit. Uit de Barometer van ING blijkt dat meer kinderen door hun ouders worden gesteund bij het kopen van een huis dan vroeger. Van de huizenbezitters onder de 35 heeft 18 procent enige vorm van financiële steun ontvangen toen zij hun eerste woning aankochten. Van de 35-plussers werd slechts 8 procent bij de aankoop van hun eerste woning financieel gesteund.

Huurders slechter af

Huurders voelen zich een stuk minder financieel fit op het gebied van hun woonsituatie dan huiseigenaren. Terwijl huizenprijzen stegen en de hypotheekrente daalde, hebben veel huurders de afgelopen jaren te maken gehad met huurverhogingen. Zo zijn de gemiddelde woonlasten van huurders in drie jaar tijd met 8 procent gestegen, terwijl woonlasten van huizenbezitters met hetzelfde percentage zijn gedaald.

Bron: ING Financieel fit Barometer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *