Geen (basis)zorgverzekering. Wat zijn de gevolgen?

Je hebt nog tot 1 februari de tijd om een nieuwe (basis)zorgverzekering te kiezen en af te sluiten. Doe je dit bijtijds, dan ben je met terugwerkende kracht verzekerd. Ben je op 1 februari echter nog niet verzekerd, dan word je automatisch aangemeld bij het Zorginstituut Nederland. Dit voert de controles uit op de verzekeringsplicht.

Je krijgt een brief met het bericht dat je binnen 3 maanden een zorgverzekering moet afsluiten. Gedurende deze 3 maanden ben je onverzekerd (ook met terugwerkende kracht) en moet je eventuele medische zorg dus zelf betalen.

Meld je jezelf nog steeds niet aan bij een verzekeraar, dan krijg je een eerste boete, eventueel gevolgd door een tweede. Dit kan oplopen tot meer dan 650 euro. Doe je nog altijd niets, dan meldt het Zorginstituut je zelf aan bij een zorgverzekeraar. Je bent dan ambtshalve verzekerd. De premie wordt ingehouden op je inkomsten of je krijgt een acceptgiro thuisgestuurd.

Conclusie: een basiszorgverzekering is onvermijdelijk. Sluit je deze niet af, dan ben je duurder uit.

Nieuwe maatregelen tegen schijnconstructies minimumloon

Het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon zijn per 1 januari 2017 omhoog gegaan. Voor werknemers van 23 jaar en ouder is het bruto-minimumloon bij volledig dienstverband nu 1.551,60 euro per maand (71,61 euro per dag). Op 1 juli is er weer een aanpassing mogelijk.

Per 1 januari 2017 is ook het laatste deel van de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) ingegaan, een proces dat sinds 2015 loopt. Werkgevers moeten nu het volledige minimumloon betalen. Constructies waarbij zij minder betalen, zijn verboden. Maaltijdkosten of verzekeringspremies mogen bijvoorbeeld niet worden ingehouden. Inhoudingen op kosten voor huisvesting en zorgverzekering zijn nog wel toegestaan, mits de werknemer hiervoor een schriftelijke volmacht aan de werkgever geeft.

Autobelasting eenvoudiger – en omlaag?

Tussen 2017 en 2020 vereenvoudigt het systeem van autobelastingen stapsgewijs. Zo blijven er nog maar 2 bijtellingspercentages over:

  • De bijtelling voor leaseauto’s gaat geleidelijk naar 22%.
  • De bijtelling voor auto’s die zijn aangeschaft vóór 1 januari 2017 blijft onveranderd op 25 procent.
  • Volledig elektrische auto’s krijgen een extra stimulans door een bijtelling van 4%.

De aanschafbelasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) gaat stapsgewijs omlaag: tot in totaal 14,7 procent. Doelstelling is de volledige afbouw van de bpm. De dieseltoeslag is uitgezonderd en deelt dus niet mee in de verlaging van de tarieven.

De motorrijtuigenbelasting (mrb) voor personenvoertuigen gaat omlaag met 2 procent. Die van vervuilende dieselpersonenvoertuigen en dieselbestelauto’s gaat vanaf 1 januari 2019 juist omhoog.

Conclusie: de aanschafbelasting, motorrijtuigenbelasting en algemene bijtelling dalen. Maar wie diesel rijdt, moet even extra opletten wat de komende jaren de kosten zijn. Zie ook: https://www.adfiz.nl/finfin/nieuws/hoe-verzeker-je-je-auto.

Nieuwe hypotheekregels in 2017

Bijna traditioneel veranderen ook in 2017 opnieuw enkele hypotheekregels. Het maximale hypotheekbedrag, uw hypotheekrenteaftrek en de NHG-grens krijgen een aanpassing. Wat betekent dat voor u?

Vanaf 1 januari veranderen enkele hypotheekregels. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij. Sommige aanpassingen zijn in uw voordeel, andere wijzigingen voelt u wellicht rechtstreeks in uw portemonnee.

Lagere maximale lening

Zo gaat de maximale hypotheek die u mag afsluiten omlaag. De maximale lening was tot op heden 102 procent van de waarde van uw woning. Van 1 januari is dat 101 procent. Dat betekent bijvoorbeeld dat u een groter deel van extra kosten voor de financiering of overdrachtsbelasting uit uw spaargeld moet betalen. In 2018 daalt het maximale bedrag naar 100 procent.

Hypotheekrenteaftrek lager

Huiseigenaren met een belastbaar inkomen boven 67.072 euro vallen in de hoogste belastingschijf. Valt u in deze categorie, dan daalt uw maximumtarief voor de hypotheekrenteaftrek naar 50 procent. Dit jaar bedroeg het maximumtarief voor hypoheekrenteaftrek nog 50,5 procent.

NHG-grens omhoog

De bovengrens van de NHG ((Nationale Hypotheek Garantie) is vanaf nu gekoppeld aan de gemiddelde woningwaarde. Deze waarde is het afgelopen jaar gestegen. In 2016 was de grens voor NHG 231.132 euro. Wilt u een woning kopen, dan kan de woning tot maximaal 245.000 euro worden gefinancierd met NHG.

Schenken tot 100.000 euro

Vanaf 1 januari mag u tot een bedrag van 100.000 euro (was: 53.016 euro) belastingvrij schenken. De ontvanger moet het bedrag wel besteden aan zijn eigen woning of het aflossen van de hypotheek. Nieuw is dat u niet per se aan eigen kinderen moet schenken om voor de vrijstelling in aanmerking te komen. Bovendien mag de schenking verspreid worden over drie jaren (2017, 2018 en 2019). De ontvanger moet in het laatste jaar wel jonger zijn dan 40 jaar.

Meer mogelijkheden kapitaalverzekering

Vanaf volgend jaar komen extra mogelijkheden om uw kapitaalverzekering eigen woning, spaarrekening eigen woning en beleggingsrecht eigen woning af te kopen zonder daarvoor belasting te betalen. Dit kan voordat er twintig jaar premie is betaald. Met het vrijkomende bedrag moet u wel uw hypotheekschuld aflossen.

U kunt van deze mogelijkheid gebruikmaken als u uw woning verkoopt, terwijl u al een nieuwe woning heeft gekocht. Ook als u door financiële problemen of schuldhulpverlening uw woonlasten niet meer kunt betalen, komt u voor deze regeling in aanmerking.

Deze versoepeling geldt ook voor de brede herwaarderingskapitaalverzekering in box 3.

Bron: AMWeb.nl

2017. Een financieel goed begin? Handige tool van “wijzer in geldzaken”

Goed nieuws voor mensen met (jonge) kinderen. Het kindgebonden budget voor het eerste en tweede kind is per 1 januari 2017 gestegen. Net zoals de toeslag voor de kinderopvang. Zijn je kinderen al wat ouder en volgen ze een MBO-opleiding? Dan krijgen ze dit jaar een studenten-OV, wat reiskosten bespaart.

Ben je tweeverdiener en wil je een huis kopen? Je kan in 2017 meer lenen. Ook kan je belastingvrij een groter (eenmalig) bedrag als schenking krijgen, mits besteed aan de aankoop van het nieuwe huis. Verder gaat de Nationale Hypotheek Garantie omhoog. Het plafond van je hypotheek daalt wel naar 101% van de woningwaarde. Is je huis gefinancierd met een spaar- of beleggingshypotheek? Dan kan je deze bij de koop van een nieuwe woning zonder belastingheffing afkopen. Huur je een woning en krijg je huurtoeslag? Ook dan ga je er dit jaar op vooruit.

Zo verandert er nog veel meer in 2017. Wat dit voor jou specifiek kan betekenen, ontdek je in 7 stappen op https://www.adfiz.nl/finfin/wat-betekent-dit-voor-mij. Graag bespreken wij het persoonlijke overzicht met je. Het is een goed begin van het nieuwe jaar!

Bron: finfin.nl

Eerste raming vuurwerkschade: 13 miljoen euro

De schade die tijdens de jaarwisseling is veroorzaakt aan particuliere woningen en auto’s komt volgens een eerste schatting uit op circa € 13 miljoen euro. Dat blijkt uit gegevens van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars. De schade lijkt daarmee licht gedaald te zijn ten opzichte van vorig jaar, toen deze schade meer dan 14 miljoen euro bedroeg, al leek ook toen de schade in eerste instantie een stuk lager uit te pakken. 

De schatting is gebaseerd op de eerste claims die verzekeraars al sinds oudejaarsdag registeren. Stichting Salvage, die namens de brandverzekeraars van het Verbond eerste hulp bij brand biedt aan verzekerden, kwam tijdens Oud & Nieuw 99 keer in actie bij grote incidenten, waarvan 11 keer bij grote tot zeer grote branden. Dat was vaker dan vorig jaar. Stichting Salvage komt morgen met meer uitgebreide cijfers. Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond: “De geschatte schadelast mag dan lager zijn, we mogen hiermee niet tevreden zijn.”

Het werkelijke schadecijfer wordt veel later bekend. Zo werd eind vorige week pas duidelijk dat de schade tijdens de jaarwisseling 2015/2016 een stuk hoger was uitgepakt dan oorspronkelijk geraamd.

Busjes van taxivereniging in Dordrecht verwoest
Grotere incidenten deden zich onder meer voor in Nijmegen, Lent, Zaandam en Gemert waar woningen onbewoonbaar raakten. In de grote steden zien verzekeraars een wisselend beeld: waar het in Amsterdam en Utrecht qua incidenten en autobranden rustiger lijkt dan vorig jaar, komen er meer claims van kleine en middelgrote schades uit Rotterdam en met name Den Haag, waar ook het aantal autobranden verdubbelde naar circa 40. In de middelgrote steden was het onrustig in Amersfoort en Vlissingen, waar ook meerdere auto’s uitbrandden. Zo werden in Dordrecht twee busjes van een taxivereniging voor ouderen, kinderen en gehandicapten verwoest.

Basisschool in Eindhoven in vlammen op
De schade op opstal-, inboedel- en autoverzekeringen is een beperkt deel van de nieuwjaarschade, benadrukt het Verbond. Medische kosten vormen ook een aanzienlijk deel van de schadelast en schadebedragen voor bedrijven en scholen/kinderdagverblijven zijn nog niet bekend, in Eindhoven ging een basisschool goeddeels in vlammen op.

Pleidooi voor aanpak illegaal vuurwerk en relschoppers
Het Verbond vindt het positief dat uit een eerste inventarisatie van Brandweer Nederland blijkt dat het aantal meldingen een stuk lager ligt dan vorig jaar. “Maar het is buitengewoon ernstig dat op veel plaatsen zwaar en veelal illegaal vuurwerk naar hulpverleners is gegooid. Een harde aanpak van dit zware illegale vuurwerk en relschoppers kan en mag niet bij alleen woorden blijven”, aldus Verbondsdirecteur Weurding.

Verbond steunt verbod op vuurwerk niet
Achmea maakt nog voor de afgelopen jaarwisseling bekend het nationaal vuurwerkmanifest te hebben ondertekend en daarmee een voorstander te zijn van een verbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten. Het nationaal vuurwerkmanifest is een initiatief van de oogartsen Tjeerd de Faber en Jan Keunen. Volgens hen zorgt de viering van Oud en Nieuw in z’n huidige vorm voor teveel letsel, schade en maatschappelijke overlast. Ze pleiten er daarom voor om vuurwerk alleen nog maar te laten afsteken door professionals. Het manifest is inmiddels door meer dan 1.000 organisaties en 35.000 particulieren ondertekend. Volgens het Verbond van Verzekeraars is buiten Achmea onder de leden nog nauwelijks draagvlak voor een vuurwerkverbod.

Bron: AMWeb.nl