Nieuwe hypotheekregels in 2017

Bijna traditioneel veranderen ook in 2017 opnieuw enkele hypotheekregels. Het maximale hypotheekbedrag, uw hypotheekrenteaftrek en de NHG-grens krijgen een aanpassing. Wat betekent dat voor u?

Vanaf 1 januari veranderen enkele hypotheekregels. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij. Sommige aanpassingen zijn in uw voordeel, andere wijzigingen voelt u wellicht rechtstreeks in uw portemonnee.

Lagere maximale lening

Zo gaat de maximale hypotheek die u mag afsluiten omlaag. De maximale lening was tot op heden 102 procent van de waarde van uw woning. Van 1 januari is dat 101 procent. Dat betekent bijvoorbeeld dat u een groter deel van extra kosten voor de financiering of overdrachtsbelasting uit uw spaargeld moet betalen. In 2018 daalt het maximale bedrag naar 100 procent.

Hypotheekrenteaftrek lager

Huiseigenaren met een belastbaar inkomen boven 67.072 euro vallen in de hoogste belastingschijf. Valt u in deze categorie, dan daalt uw maximumtarief voor de hypotheekrenteaftrek naar 50 procent. Dit jaar bedroeg het maximumtarief voor hypoheekrenteaftrek nog 50,5 procent.

NHG-grens omhoog

De bovengrens van de NHG ((Nationale Hypotheek Garantie) is vanaf nu gekoppeld aan de gemiddelde woningwaarde. Deze waarde is het afgelopen jaar gestegen. In 2016 was de grens voor NHG 231.132 euro. Wilt u een woning kopen, dan kan de woning tot maximaal 245.000 euro worden gefinancierd met NHG.

Schenken tot 100.000 euro

Vanaf 1 januari mag u tot een bedrag van 100.000 euro (was: 53.016 euro) belastingvrij schenken. De ontvanger moet het bedrag wel besteden aan zijn eigen woning of het aflossen van de hypotheek. Nieuw is dat u niet per se aan eigen kinderen moet schenken om voor de vrijstelling in aanmerking te komen. Bovendien mag de schenking verspreid worden over drie jaren (2017, 2018 en 2019). De ontvanger moet in het laatste jaar wel jonger zijn dan 40 jaar.

Meer mogelijkheden kapitaalverzekering

Vanaf volgend jaar komen extra mogelijkheden om uw kapitaalverzekering eigen woning, spaarrekening eigen woning en beleggingsrecht eigen woning af te kopen zonder daarvoor belasting te betalen. Dit kan voordat er twintig jaar premie is betaald. Met het vrijkomende bedrag moet u wel uw hypotheekschuld aflossen.

U kunt van deze mogelijkheid gebruikmaken als u uw woning verkoopt, terwijl u al een nieuwe woning heeft gekocht. Ook als u door financiële problemen of schuldhulpverlening uw woonlasten niet meer kunt betalen, komt u voor deze regeling in aanmerking.

Deze versoepeling geldt ook voor de brede herwaarderingskapitaalverzekering in box 3.

Bron: AMWeb.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *