Vuurwerk en schade

Wanneer mag vuurwerk worden verkocht?
1. Dit jaar mag er alleen vuurwerk worden verkocht op vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december.
2. In het buitenland mag er alleen consumentenvuurwerk worden gekocht dat voldoet aan de Nederlandse wetgeving. De invoer moet digitaal worden gemeld bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Voor particulieren is dit eigenlijk niet te doen.
3. Het is verboden om vuurwerk thuis te laten bezorgen per post of pakketpost. Het online bestellen van vuurwerk kan wel wanneer het vuurwerk vervolgens op 28/29 of 31 december wordt opgehaald, maar mag dus niet “als pakketje” bezorgd worden.

Wanneer mag het vuurwerk worden afgestoken?

Als hoofdregel geldt dat het afsteken van vuurwerk alleen mag op 31 december vanaf 18.00 uur ‘s avonds tot 1 januari 2.00 uur ‘s nachts. Buiten deze tijden is het afsteken strafbaar. Per gemeente kunnen er gebieden worden aangewezen waar het afsteken van vuurwerk verboden is.

Wat als het vuurwerk de auto beschadigt?

Gaat door vuurwerk de auto in brand dan zal deze schade meestal worden vergoed op de beperkt casco verzekering van de auto alsmede op de volledige casco verzekering. Er vindt geen vergoeding plaats wanneer de auto uitsluitend WA-verzekerd is. Is degene die het vuurwerk heeft afgestoken bekend én kan deze een verwijt worden gemaakt dat dit vuurwerk uw auto in de brand heeft gezet, dan kan geprobeerd worden uw schade op deze dader te verhalen.
Raakt door vuurwerk alleen de lak van de auto beschadigd dan zal deze schade in het algemeen alleen door de volledig cascoverzekering worden vergoed. U moet er dan wel rekening mee houden dat dit gevolgen kan hebben voor de opgebouwde no-claim korting.

Schade aan de woning

Raakt door vuurwerk de woning beschadigd dan wordt deze schade in het algemeen vergoed door de opstalverzekering. Ook wanneer u zelf de vuurpijl heeft afgestoken die vervolgens het rieten dak van uw woning in brand zet. De verzekeraar kan de uitkering van schade weigeren wanneer er sprake is van opzet of grove schuld.

Schade aan kleding en bril

Krijgt u door vuurwerk brandplekken in uw kleding of raakt uw bril beschadigd dan is deze schade bij sommige verzekeraars gedekt wanneer u bij deze maatschappij de inboedelverzekering met de meest uitgebreide dekking heeft afgesloten inclusief vergoeding voor “schroei-schade”.

Letsel

Bij letsel worden de medische kosten vergoed door de zorgverzekeraar.

Verlies aan arbeidsvermogen

Vindt door het vuurwerk letsel plaats dat leidt tot verlies van bepaalde functies van het lichaam dan kan dit gevolgen hebben voor het kunnen voortzetten van de studie of het kunnen uitoefenen van bepaalde beroepen. Tenzij het slachtoffer een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft, zullen deze kosten in het algemeen voor rekening blijven van het slachtoffer. Al is bekend wie het vuurwerk heeft afgestoken en het letsel heeft veroorzaakt, dan zal moeten worden aangetoond dat deze persoon onvoorzichtig heeft gehandeld en het slachtoffer zelf niets verweten kan worden. In de praktijk is te zien dat verhaal van dit soort schades heel lastig is.

Schade? Direct aan ons melden

Wij hopen het uiteraard niet. Maar krijgt u tijdens de komende jaarwisseling schade als gevolg van vuurwerk, informeer ons zo spoedig mogelijk. Een fijne en vooral veilige jaarwisseling toegewenst en alle goeds voor 2019!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *