Partnervrijstelling voor erfbelasting

Erft u van uw echtgenoot of geregistreerd partner, dan is de grote vrijstelling van toepassing en hoeft u over € 643.194 geen erfbelasting te betalen.
Voor overige samenwonende partners geldt dat zij niet automatisch partners voor de erfbelasting zijn. Dat is pas zo als zij voorafgaand aan het overlijden, minstens 6 maanden aan de volgende voorwaarden voldoen:
•U hebt een door een notaris opgemaakt samenlevingscontract met een wederzijdse zorgverplichting.
•U bent allebei meerderjarig.
•U staat allebei op hetzelfde adres ingeschreven in de basisadministratie persoonsgegevens van de gemeente of een vergelijkbare administratie buiten Nederland.
•U bent geen bloedverwanten in de rechte lijn. Bloedverwanten in de rechte lijn zijn bijvoorbeeld een vader en zijn dochter en een grootmoeder en haar kleinzoon.
•U mag voor de erfbelasting maar met één andere persoon voldoen aan de voorwaarden hierboven.

Voldoet u aan alle voorwaarden voor samenwoners, maar hebt u geen notarieel samenlevingscontract? Dan bent u toch partners voor de erfbelasting als u allebei minimaal vijf jaar op hetzelfde adres staat ingeschreven in de basisadministratie persoonsgegevens van de gemeente of een vergelijkbare administratie buiten Nederland.

Partners die niet op hetzelfde adres ingeschreven staan kunnen geen aanspraak maken op de partnervrijstelling voor erfbelasting, tenzij zij trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, want daarvoor geldt sinds enige tijd geen samenwoonverplichting meer. Laat u wel goed adviseren voordat u in het huwelijksbootje stapt, want trouwen of partnerregistratie kan weer andere gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor uw recht op AOW. Daarnaast kan het zo zijn dat huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden voor u raadzaam zijn.

Wij bespreken graag de voor- en nadelen met u of neem contact op met uw notaris.

Bron: www.Belastingdienst.nl en Hof Den Bosch 6 juli 2018, nr. 17/00403 (GHSHE:2018:286).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *