Partnerpensioen is geen automatisme

De meeste werknemers bouwen pensioen op bij de werkgever waar zij in dienst zijn. Heeft, wanneer door ziekte of ongeval de werknemer komt te overlijden, de partner dan automatisch recht op een nabestaandenpensioen? Het antwoord op die vraag is belangrijk want een deel van het gezinsinkomen valt waarschijnlijk weg terwijl veel van de kosten van het gezin hetzelfde blijven.

Nabestaandenpensioen geen automatisme
Om in aanmerking te komen voor een nabestaandenpensioen moeten de partners bij het overlijden van een van de partners gehuwd zijn of geregistreerd partner. Enkel gezellig samenwonen geeft dus geen recht op een nabestaandenpensioen. Enkele pensioenfondsen breiden dit recht ook uit naar partners met een samenlevingscontract. In dit laatste geval is het dan bijna altijd wel vereist dat de werknemer tijdens het in leven zijn, deze partner aanmeldt bij het pensioenfonds.

Uit dienst?
Bij veel pensioenfondsen geldt op dit moment dat de partner alleen verzekerd is zolang de andere partner in dienst is van de werkgever waar het pensioencontract is gesloten. Neemt de werknemer een sabbatical, treedt hij in dienst van een andere werkgever of raakt hij werkloos dan bestaat er vanuit de oud-werkgever geen recht meer op een nabestaandenpensioen. Er zijn echter ook pensioenregelingen waar dit niet geldt. Daar blijft de partner dus recht houden op een nabestaandenpensioen ook wanneer de andere partner uit dienst treedt. Wij signaleren dat weinig relaties precies weten welke pensioensregeling in hun situatie geldt. Dit is wel belangrijk om te weten. Wij kunnen dat uiteraard voor u uitzoeken.

Echtscheiding? Dan extra aandacht voor het pensioen
Is er sprake van echtscheiding dan is het belangrijk om extra te kijken naar de pensioensituatie. Dat geldt zowel voor de verdeling van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen als de gevolgen voor het nabestaandenpensioen. Ondanks alle emoties die bij een echtscheiding spelen is het belangrijk om goede keuzes te maken met betrekking tot gevolgen die de scheiding heeft voor de pensioensituatie van beide partners.

Neem eens de tijd om u in uw pensioensituatie te verdiepen
Pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen hebben samen een site ontwikkeld waar u veel informatie over uw eigen pensioen kunt vinden. U vindt hier onder meer de antwoorden op de volgende vragen:
•Hoeveel AOW en pensioen heb ik opgebouwd?
•Wat is mijn te bereiken pensioen en wanneer krijg ik dit?
•Wat krijgen mijn nabestaanden als ik overlijd?
•Welke gebeurtenissen zijn van invloed op mijn pensioen?
•Hoeveel AOW en pensioen ontvang ik al?

U kunt deze site bezoeken via de volgende link: https://www.mijnpensioenoverzicht.nl/

Vragen? Neem contact met ons op
Pensioen is een ingewikkeld onderwerp. Heeft u vragen over uw pensioensituatie, aarzel dan niet en leg deze aan ons voor. Wij zullen ons best doen deze vragen zo goed mogelijk voor u te beantwoorden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *