Goedkope huizen voor starters bijna niet meer beschikbaar

Het aantal te koop staande huizen neemt snel af. Waar vorig jaar april nog 137.000 woningen op Funda te koop stonden, stond het aantal vorige maand op 103.000. Een daling van 33 procent.

Goedkope huizen voor starters bijna niet meer beschikbaar
De daling betekent ook een enorme afname in het aantal hypotheekaanvragen zo meldt de Hypotheekshop. Deze aanvragen daalden met 20 procent in vergelijking met maart. De laatste cijfers van Hypotheken Data Netwerk geven aan dat ruim 26.000 aanvragen werden ingediend, een teruggang van 7 procent in vergelijking met april vorig jaar.

Contrast
In het eerste kwartaal van dit jaar was er sprake van een recordaantal hypotheekaanvragen en werd de periode uitgeroepen tot beste kwartaal van de afgelopen vijf jaar. Vooral voor starters is het steeds moeilijker om voor beschikbare huizen in aanmerking te komen. In de categorie van € 100.000 en € 200.000 blijken minder huizen en appartementen beschikbaar. Met name in steden als Amsterdam, Utrecht en Haarlem, maar ook in steden rondom Den Haag, de regio Utrecht, Noord-Brabant, Nijmegen, Apeldoorn en een aantal steden in het noorden en oosten van het land.

Gevolgen
Gevolgen van de schaarste komen voor rekening van de huizenkopers, prijzen zullen namelijk stijgen. Volgens De Hypotheekshop kan, als de neergaande lijn zich blijft voortzetten, een signaal zijn dat de woningmarkt weer op slot komt te zitten. In het AD zegt Mark de Rijke van De Hypotheekshop: “dit is wel een duidelijk signaal dat er iets niet goed gaat op de woningmarkt. We zien niet opeens veel meer woningen op Funda verschijnen. Als de afname zich doorzet, zou dat de woningmarkt weer op slot zetten en de economie raken.”

Hypotheekvoorwaarden
De consumentenorganisaties de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis (VEH) vroegen deze maand aandacht voor de kwaliteit van twee belangrijke hypotheekvoorwaarden: het vervallen van risico-opslag in de rente en de verhuisregeling. De Consumentenbond wees erop dat geldverstrekkers zeer verschillend omgaan met de risico-opslagen. Menig aanbieder past de rente tussentijds op verzoek wel aan, maar niet automatisch. Bij andere aanbieders zijn aanpassingen tijdens de rentevaste periode helemaal niet mogelijk. Er zijn ook grote verschillen in de manier waarop consumenten moeten aantonen dat de risico-klasse is veranderd. Bij (bank)spaarhypotheken wordt het opgebouwde spaarsaldo niet altijd in mindering gebracht op de openstaande hypotheekschuld. Onderzoek van VEH liet zien dat dat er naast grote onderlinge verschillen ook veel onduidelijkheden zijn over de voorwaarden van verhuisregelingen. Met een verhuisregeling kan de huidige, zeer lage hypotheekrente in de toekomst mee worden genomen naar een volgende woning. De onduidelijkheid betreft met name hypotheken die worden afgesloten met NHG.

In een eerder artikel is terug te lezen hoe Eigen Huis hypotheekaanbieders aanspreekt op de voorwaarden van de verhuisregeling bij een NHG hypotheek. Volgens Eigen Huis misleiden hypotheekaanbieders klanten met verhuisregelingen.

Bron: AM-web

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *