6 vragen over het studieleenstelsel
1. Voor wie geldt het studieleenstelsel?
Het leenstelsel geldt alleen voor nieuwe studenten. Als je voor het begin van het studiejaar 2015-2016 al was ingeschreven, houd je recht op een studiebeurs. Voor een bachelor aan de universiteit krijg je dan maximaal drie jaar een studiebeurs. Voor een bachelor aan de hogeschool maximaal vier jaar.
2. Hoe werkt lenen?
Studenten konden altijd al lenen om hun studie te betalen. Het aanvragen van een lening doe je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Door de afschaffing van de basisbeurs is het maximale leenbedrag verhoogd. In 2016 kun je maximaal €1025,08 per maand lenen.
3. Hoe zit het met terugbetalen?
Na afloop van je studie ga je aflossen. Vroeger moest je de lening in uiterlijk 15 jaar terugbetalen. Dat is voortaan 35 jaar. Hoeveel je per maand moet aflossen, is afhankelijk van de hoogte van je lening en je inkomen. Heb je een laag inkomen, dan is de maandelijkse aflossing laag. Heb je een hoog inkomen, dan betaal je meer. Je betaalt nooit meer dan 4% van je inkomen boven het minimumloon. Als het financieel even tegenzit, mag je de aflossing maximaal 5 keer voor een jaar onderbreken. Natuurlijk kun je de lening ook sneller terugbetalen.
4. Hoe zit het met de rente?
Geld lenen kost altijd geld. Je betaalt immers rente. Het is dus verstandig om niet meer te lenen dan je echt nodig hebt. De rente op een lening bij DUO is wel lager dan de rente bij een bank. DUO stelt het rentepercentage elke 5 jaar opnieuw vast.
5. Wat gebeurt er met de aanvullende beurs?
Als je ouders weinig verdienen, kun je een aanvullende beurs krijgen. Dat was zo en blijft zo. De maximale aanvullende beurs is wel omhoog gegaan. Als je onder het leenstelsel valt kun je een aanvullende beurs van maximaal €383,77 (1 september 2016) krijgen.
6. Wat betekent het leenstelsel voor bijbaantjes?
Er was altijd een maximum hoeveel je als student mocht bijverdienen naast je studie. Deze regel verdwijnt. Voortaan maakt het niet uit hoeveel je met een bijbaantje verdient.
Bron: Wijzeringeldzaken.nl
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!