Wat als iemand tijdens een teamsport door u letsel oploopt?

Over sporten gesproken: u gaat net even te laat van huis. U dreigt uw trein te missen. Bij het station neemt u een spurt. In volle vaart raakt u iemand die vervolgens ongelukkig komt te vallen, een beenbreuk oploopt en een aantal weken niet kan werken.

Aansprakelijk
In een situatie als hierboven geschetst zult u in het algemeen aansprakelijk zijn voor de schade van het slachtoffer. U heeft een onaanvaardbaar risico genomen door in een drukke stationshal te gaan rennen, met het risico iemand te raken en bent daarmee aansprakelijk voor deze schade. Indien u een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren heeft, zal deze de schade vergoeden omdat u wel aansprakelijk bent, maar de ander niet met opzet heeft laten vallen.

Op het sportveld
Op het sportveld kan iets soortgelijks gebeuren. Een sprint, niet om de trein te halen, maar om als eerste bij de bal te zijn. Ook hier kunt u in aanraking komen met een medespeler die ongelukkig ten val komt en zijn been breekt. In die situatie zult u niet aansprakelijk zijn voor de schade die uw medespeler heeft opgelopen. De rechtspraak heeft namelijk uitgemaakt dat deelnemers aan een sport- of spelsituatie moeten accepteren dat in redelijkheid andere deelnemers gevaarlijke of verkeerd getimede handelingen kunnen verrichten waardoor zij schade oplopen. Je zou kunnen zeggen dat door aan een wedstrijd of spel deel te nemen alle deelnemers in zekere mate dit risico accepteren.

Mits normaal gedrag
Deze risico-acceptatie wordt aangenomen zolang er sprake is van een normale uitoefening van het spel. Maar is het spel afgelopen of worden er handelingen gepleegd die niet passen in de normale uitoefening van het spel dan zal bij schade de dader toch weer aansprakelijk kunnen zijn.

Overigens geldt dit ook voor de toeschouwer bij een voetbalwedstrijd die een bal vol in zijn gezicht krijgt, waardoor zijn dure bril kapot gaat. Komt de bal in het publiek tijdens de voetbalwedstrijd dan zal de voetballer die de bal schopte niet voor de schade aan de bril aansprakelijk zijn. Is het spel afgelopen en schopt een speler (waarschijnlijk omdat hij verloren heeft) de bal woest het publiek in, dan zal deze aansprakelijkheid er weer wel zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *