Vrijwillig eigen risico: verstandig of niet?

In 2019 bedraagt het verplichte eigen risico voor de zorgkosten uit de basisverzekering opnieuw €385,-. Heb je zorg nodig die binnen het basispakket valt, dan betaal je eerst je eigen risico en de verzekeraar dekt de rest. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen risico vrijwillig te verhogen met als voordeel dat je korting krijgt op je premie. Maar is dit ook verstandig?

Het eigen risico is wettelijk vastgesteld op €385,-. Heb jij zorg nodig, dan betaal je de eerste €385,- zelf en de zorgverzekeraar betaalt de rest. Sommige zorgkosten tellen niet mee voor het eigen risico, zoals bijvoorbeeld de huisarts. Voor mensen die vrijwel nooit zorg nodig hebben en ook in het komende jaar geen zorgkosten verwachten te maken kan het aantrekkelijk zijn om het eigen risico vrijwillig te verhogen met €100, €200, €300, €400 of zelfs €500. Het voordeel is dat je met een verhoging tientallen euro’s per maand kunt besparen op je premie. De precieze besparing verschilt per verzekering. Maar er zijn ook nadelen.

Doen, of niet?

Of het verstandig is om je eigen risico te verhogen is per persoon verschillend. Verwacht jij in het komende jaar geen zorgkosten te maken en heb je voldoende eigen middelen om de kosten te dekken wanneer je onverhoopt toch in het ziekenhuis terechtkomt? Dan is het het overwegen waard. Maar kijk vooruit: moet jij voor een onderzoek naar het ziekenhuis of gebruik je medicijnen? Dan betaal je hiervoor eerst je eigen risico. Willen jullie graag zwanger worden in het komende jaar? Veel kosten – waaronder de kosten voor een bezoek aan de verloskundige – worden gedekt. Heb je hulp nodig bij het zwanger worden of heb je medische nazorg nodig? Dan betaal je eerst je eigen risico.

Eigen risico en eigen bijdrage

Naast het eigen risico bestaat er ook de eigen bijdrage: dit is het deel van de rekening dat je altijd zelf moet betalen. Het eigen risico geldt voor alle zorg uit het basispakket, de eigen bijdrage geldt alleen voor een select aantal zorgvormen. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de kosten. De eigen bijdrage geldt bijvoorbeeld voor hoortoestellen, kraamzorg en ziekenvervoer. Heb je vaker zorg nodig in een jaar waarvoor een eigen bijdrage geldt? Dan is er geen maximum aan de eigen bijdrage: je betaalt hiervoor elke keer weer opnieuw een deel uit eigen zak. Let op: in sommige gevallen betaal je zowel een eigen bijdrage als het eigen risico. Heb jij vaak zorg nodig waarvoor je een eigen bijdrage moet betalen? Dan is het mogelijk je aanvullend te verzekeren om deze kosten te dekken.

Heb je hulp nodig bij het uitkiezen van je zorgverzekering?

Bij het uitzoeken van de juiste zorgverzekering komt veel kijken. Hier lees je alles wat je moet weten voordat je een zorgverzekering afsluit. Kom je er niet uit? Wij kunnen u helpen bij het maken van uw keuze.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *