Lage hypotheekrente kent ook nadelen

Met een hypotheekrente lopend van 1,55% tot 3% kunnen we momenteel gerust spreken van een belachelijk laag rentepercentage. Aantrekkelijk, maar tegelijkertijd zijn er ook risico’s aan verbonden.

De huidige lage hypotheekrente is aantrekkelijk voor veel partijen. Zij die een eerste huis willen kopen, mensen die hun huidige hypotheek wensen over te sluiten en ook voor hypotheekbezitters wiens rentevaste periode is afgelopen. Maar dat het niet alleen voordelen met zich meebrengt mag geen verbazing wekken; hypotheekverstrekkers moeten hun klanten proactief informeren over mogelijke risico’s. Ook hier willen we graag enkele scenario’s kort toelichten; wat voor ‘gevaar’ schuilt er in die lage hypotheekrente?

Hoger in de toekomst

De lage rente is niet voor de gehele looptijd van de hypotheek; na de rentevaste periode moet er een nieuw tarief worden afgesproken. En die kan in de toekomst zomaar een heel stuk hoger zijn, een verdubbeling is niet ondenkbaar. Mensen die het met deze hypotheek allemaal maar net kunnen bolwerken komen dan dus in de problemen, mocht hun inkomenssituatie in de tussentijd niet zijn gewijzigd. Zij betalen nu inderdaad niet veel, maar dat kan misleidend zijn met het oog op de toekomst. Laat de lage hypotheekrente van nu niet verblindend werken met het oog op de toekomst.

Spaarhypotheek

Een lage hypotheekrente betekent voor bepaalde (bank)spaarhypotheken niet dat ze goedkoper uit zijn. Aangezien de hypotheekrente is gekoppeld aan de rentevergoeding van het spaargeld waarmee ze de hypotheek willen aflossen, groeit dat spaarpotje ook minder. En moeten ze iedere maand flink wat geld bijleggen om genoeg op te blijven bouwen. Dit kan oplopen tot duizenden euro’s, zo geven financieel adviseurs aan. De AFM wil daarom dat hypotheekverstrekkers hun klanten beter informeren over (en dus beschermen tegen) hogere kosten.

Adviseur inschakelen

Hypotheken blijven complexe producten, dus een specialist in de arm nemen is geen weggegooid geld. Het einde van de rentevaste periode is het ideale moment om eens met een financieel adviseur samen te zitten en de verschillende rentetarieven te vergelijken. Ga dus niet blind voor het laagste rentepercentage maar laat er sowieso een adviseur naar kijken. Die doen dit niet gratis, dat klopt, maar wanneer een hypotheekbezitter een nadelig tarief afspreekt is diegene een veelvoud van deze advieskosten kwijt (extra inleg, een boete voor opnieuw oversluiten, etc.)

Help, ik heb mijn rente verlaagd; wat nu?

U kunt ervoor kiezen om het contract opnieuw open te breken en een hogere hypotheekrente af te spreken, maar de kans is groot dat u een boete moet betalen. Ga na of de hoogte van de boete lager is dan de extra euro’s die u moet inleggen als gevolg van de lagere rentevergoeding (we hebben het hier dus specifiek over de gevolgen voor een (bank)spaarhypotheek). Is dat zo; dan loont het de moeite de boete te accepteren en een nieuwe rentepercentage af te spreken.

Bron: C-profile

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *