Kan de risico-opslag op je hypotheek omlaag?

Wie een hypotheek heeft afgesloten betaalt mogelijk een risico-opslag. Dit is een bedrag dat je betaalt bovenop je basisrente om de hypotheekverstrekker te compenseren voor het risico dat jij (een deel van) de lening niet terugbetaalt. Is jouw hypotheek bijvoorbeeld relatief hoog ten opzichte van de woningwaarde (bijvoorbeeld 100%), dan betaal je hier dus extra voor. Maar wist je dat deze risico-opslag mogelijk verlaagd kan worden, ook tijdens de rentevaste periode?

Hoe weet je of jij risico-opslag betaalt? Dat is eenvoudig: heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan betaal je (hoogstwaarschijnlijk) geen risico-opslag. NHG staat immers borg voor de terugbetaling van je hypotheek wanneer jij hier niet toe in staat bent. Heb jij geen hypotheek met NHG, dan is de kans groot dat jij wel een risico-opslag en dus een extra bedrag bovenop de basisrente betaalt. Bij je hypotheekadviseur kun je nagaan of en zo ja hoeveel risico-opslag jij betaalt. Vaak wordt dit geen risico-opslag maar renteopslag genoemd.

Risico-opslag aanpassen

Hoeveel risico-opslag je betaalt is afhankelijk van de risicoklasse waarin je bent ingedeeld. Bij een laag risico betaal je gemiddeld 0,1% of 0,2% extra rente. Bij een hoog risico kan dit percentage oplopen tot 0,5% of zelfs 1% extra rente. Bij het afsluiten van de hypotheek word je ingedeeld in een bepaalde risicoklasse. Is je huis echter meer waard geworden in de afgelopen jaren, of heb je flink afgelost op de hypotheek? Dan is het mogelijk dat de risico-opslag aangepast moet worden of zelfs vervalt. Hierdoor kun je gedurende de looptijd van je hypotheek mogelijk duizenden euro’s besparen.

Kan ik ook geld besparen?

Of jij ook geld kunt besparen is van meerdere factoren afhankelijk. Er wordt gekeken naar de woningwaarde, het nog af te lossen bedrag, je hypotheekvorm en de risicoklasse waarin je valt. Sommige hypotheekverstrekkers hanteren rond de 11 risicoklassen, anderen slechts 3 of 4. Zodra jouw lening in een lagere risicoklasse valt, kan de risico-opslag omlaag. Sommige banken controleren dit zelf en passen het automatisch aan, anderen doen dit alleen wanneer je rentevaste periode afloopt. In veel gevallen loont het daarom om je bespaarmogelijkheden te bekijken.

Risico-opslag aanpassen?

Let wel even opOf jouw risico-opslag aangepast of zelfs geschrapt kan worden is niet zo 1,2,3 te zeggen. Ga na hoe hoog de hypotheek is ten opzichte van de woningwaarde, wat er in de afgelopen jaren veranderd is, of jouw hypotheekverstrekker de renteopslag zelf aanpast en of de WOZ-waarde van je woning gestegen is. Kortom: er zijn veel zaken om uit te zoeken en over na te denken. Zie je door de bomen het bos niet meer? Een onafhankelijk financieel adviseur kan je hierin bijstaan en adviseren zodat jij niets over het hoofd ziet. Vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Bron: finfin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *