‘Huren sociale huurwoningen sinds 2012 met 15 procent gestegen’

Huurders van sociale huurwoningen zagen hun huren volgens de Woonbond sinds 2012 met bijna 15 procent stijgen. Gemiddeld kostte een sociale huurwoning vorig jaar 525 euro per maand.

Verhuurders van sociale woningen moeten jaarlijks iets minder dan 0,5 procent belasting betalen over de waarde van hun woningen. De Woonbond stelt dat huurders daar uiteindelijk voor opdraaien.

Voor de Woonbond blijft de verhuurderheffing de grote boosdoener. Die moet dan ook van tafel, vindt directeur Ronald Paping. Hij stelt dat de heffing ”een ramp is gebleken voor de sociale huursector’’.

De Woonbond hoopt dat het volgende kabinet “radicaal breekt” met het huurbeleid van kabinet-Rutte II. Volgens de belangenorganisatie zijn niet alleen de huurprijzen hard gestegen, maar is het aantal sociale huurwoningen in de afgelopen regeerperiode ook flink gedaald.

Een deel van de huurstijging wordt gecompenseerd door een hogere huurtoeslag, maar volgens de Woonbond komen desondanks meer huurders in de problemen. De organisatie wijst op CBS-cijfers uit 2015, waaruit blijkt dat toen 18,3 procent van de huurders eigenlijk te weinig verdiende voor de huur die ze maandelijks moesten ophoesten.

De investeringen door woningcorporaties liepen juist terug, net als de totale voorraad sociale huurwoningen. Doordat de nieuwbouw de sloop en oude woningen en de verkoop van duurdere sociale huurwoningen niet bijhoudt, daalde het aantal sociale huurwoningen met ruim een kwart miljoen tussen 2009 en 2015. De vrije sector, waar de duurdere huurwoningen in vallen, nam juist fors in omvang toe.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *