Eigen risico zorgverzekering gespreid betalen

Voor Nederlanders met een laag inkomen is het betalen van het eigen risico in de zorgverzekering vaak een groot probleem. Dit geldt vooral voor verzekerden die veel medische kosten moeten maken. In de eerste paar maanden van het nieuwe verzekeringsjaar moet het eigen risico vaak al gedragen worden. Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid om het eigen risico gespreid te betalen.

De huidige zorgverzekering is ingesteld per 2006. In eerste instantie kregen verzekerden die niet of nauwelijks medische kosten maakten een deel van de betaalde premie terug. Dit was de zogenaamde no-claim regeling. Binnen een paar jaren is er al weer afscheid genomen van deze manier van belonen van de weinig claimende verzekerden. Sindsdien geldt er juist een eigen risico voor de verzekerden die wel medische kosten maken. Dit eigen risico maakt de zorg duur voor de mensen met een zwakke gezondheid.

Is een eigen risico in de zorgverzekering onredelijk?
Het principe van het verzekeren is het gezamenlijk dragen van de totale lasten. In hoeverre is het redelijk om mensen met een zwakkere gezondheid meer te laten betalen? Dit soort straffen voor claimende verzekerden zien we bijvoorbeeld ook bij de autoverzekering met het systeem van de schadevrije jaren. Het probleem van een eigen risico in de zorgverzekering is dat vaak te hoge lasten komen te liggen bij verzekerden die het financieel al niet te breed hebben. Toch is er voor gekozen om jaarlijks honderden euro’s eigen risico in rekening te brengen bij verzekerden die claimen op de zorgverzekering.

Voor welke medische behandelingen wordt het eigen risico in rekening gebracht?
Een aantal medische behandelingen is geen eigen risico over verschuldigd. Het gaat om de volgende medische behandelingen:
• Kosten van de huisarts
• Nationale bevolkingsonderzoeken
• Verloskundige zorg en kraamzorg
• Griepprik

Het eigen risico is alleen verschuldigd over medische behandelingen vanuit de basisverzekering. Voor behandelingen die vallen onder de aanvullende zorgverzekeringen kan er wel een eigen bijdrage gelden.

Eigen risico gespreid betalen – welke afspraken kunnen er gemaakt worden?
Bij de meeste zorgverzekeraars kunnen er afspraken gemaakt worden over het gespreid betalen van het eigen risico. Verzekeraars hebben onderling wel verschillende afspraken. Bij de ene verzekeraar is het mogelijk om gelijk vanaf de start van het verzekeringsjaar al te betalen aan het eigen risico, zelfs als er nog geen kosten gemaakt zijn. Bij een andere verzekeraar zijn er afspraken te maken vanaf het moment dat er kosten worden gemaakt die onder het eigen risico vallen. Ook de omvang van de periodieke bedragen die worden betaald aan de verzekeraar moet je als verzekerde zelf afspraken over maken met je verzekeraar.

Is het mogelijk om een extra eigen risico gespreid te betalen?
Verzekerden hebben de mogelijkheid om naast het standaard eigen risico een extra eigen risico af te spreken met de verzekeraar. In ruil voor een premiekorting wordt er een extra eigen risico genomen van €100 tot maximaal €500. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om ook deze eigen risico gespreid te betalen, maar de meeste verzekeraars bieden deze mogelijkheid niet. Vooral de verzekerden met een extra eigen risico van €500 doen er verstandig aan om te reserveren voor het geval er toch medische kosten gemaakt moeten worden.

Zijn er kosten verbonden aan het gespreid betalen?
Nee, verzekeraars bieden deze service gratis aan. Het is namelijk ook in het belang van de verzekeraar om de medische kosten voor particulieren betaalbaar te houden.

Informeer bij je verzekeraar naar de mogelijkheden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *