Eigen huis? Hou deze financiële veranderingen in de gaten in 2017

Vanaf begin dit jaar gelden er andere financiële regels. Heeft u een eigen woning of bent u van plan er een te kopen, dan hebben deze veranderingen mogelijk gevolgen voor u. De belangrijkste zeven wijzigingen hebben we voor u op een rijtje gezet.

1. Maximale hypotheek zakt naar 101 procent

Vanaf 2017 mag u maximaal 101 procent van de waarde van de woning lenen. Dat was eerst 102 procent. Bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting notaris- en advieskosten, moet u daardoor grotendeels financieren uit eigen middelen Het maximale percentage daalt in 2018 naar 100 procent. Laat u energiebesparende voorzieningen uitvoeren, dan mag maximaal 106 procent van de koopprijs van de woning gefinancierd worden.

 

2. NHG-grens weer op basis van gemiddelde koopsom woningen

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft u extra voordelen, zoals bescherming wanneer u door bepaalde omstandigheden uw huis met verlies moet verkopen. Vanaf 2017 kunt u een woning kopen van maximaal € 245.000 en bedraagt de maximale NHG-hypotheek € 247.450 (101 procent van de koopsom van de woning). Gaat het om een woning met energiebesparende voorzieningen, dan is de maximale NHG-hypotheek € 259.700 (106 procent van de koopsom van de woning).

3. Lagere hypotheekrenteaftrek voor hogere inkomens

Is uw bruto jaarinkomen hoger dan € 67.072? Dan is uw maximale hypotheekrenteaftrek 50 procent. Vorig jaar was dit 50,5 procent. Hierdoor stijgen de netto maandlasten iets.

 

4. Oók met een Starterslening verplicht aflossen

Met een Starterslening hoefde u tot begin van dit jaar niets af te lossen gedurende de eerste drie jaar. Vanaf 1 januari moet dat wel. Hypotheekverstrekkers bieden om die reden een extra lening waarmee u de verplichte aflossing kunt betalen.

5. Schenkingsvrijstelling naar € 100.000

Bent u tussen de 18 en 40 jaar en krijgt u een schenking? Dan hoeft u eenmalig over bedragen tot

€ 100.000 geen belasting te betalen. Dit was in 2016 € 53.016. U moet het bedrag dan wel besteden aan uw eigen huis of aan de aflossing van de hypotheek of een eventuele restschuld. Goed om te weten: de schenker hoeft niet noodzakelijk een van uw ouders te zijn. Hij of zij mag de schenking overigens spreiden over drie jaren.

 ​

6. WOZ-waarden openbaar

Sinds oktober 2016 zijn de WOZ-waarden voor woningen in te zien via het WOZ-waardeloket. Daardoor kunt u snel inzien of de WOZ-waarde van uw woning ongeveer overeenkomt met vergelijkbare huizen in uw buurt. Heeft u interesse in een huis dat te koop staat? Dan kunt u de vraagprijs ervan vergelijken met de meest recente WOZ-waarde. Hierdoor wordt het makkelijker om te bepalen of u de vraagprijs realistisch vindt. Houd er rekening mee dat niet alle gemeenten zijn aangesloten.

 

7. Hogere hypotheek voor nul-op-de-meter, maar lager dan in 2016

Koopt u een energieneutraal huis, dan mag u ook in 2017 een extra bedrag optellen bij de maximale hypotheek die u kunt krijgen op basis van uw inkomen. Het gaat om woningen die evenveel energie opwekken dan (of zelfs meer dan) ze gebruiken. De regeling is iets versoberd: het aanvullende bedrag was € 27.000 en is nu € 25.000.

 

Meer weten? Bespreek het met uw adviseur

Wil u precies weten wat de impact van deze wijzigingen is op uw situatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Bron: Florius.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *