De Miljoenennota: 5 fiscale gevolgen voor ondernemers

Ben je een startup of heb je een familiebedrijf? De Miljoenennota 2016 heeft volgend jaar fiscale gevolgen voor vrijwel alle ondernemers. Sommige zijn niet definitief, maar wel waarschijnlijk. Wij selecteerden er 5. Misschien maar weer eens nadenken over je pensioenopbouw? Klik hier.

Verlaging tarief vennootschapsbelasting

De eerste schijf in de vennootschapsbelasting wordt verlengd naar € 250.000 (2018)

en naar € 350.000 (2021).

Aanpassing PEB voor DGA

Vanaf 2017 kunnen DGA’s niet langer pensioen in eigen beheer opbouwen (PEB). Je kunt het opgebouwde pensioen via een regeling afkopen om zo het vermogen vrij te maken.

Je kunt ook de opgebouwde pensioenrechten omzetten in een oudedagsverplichting.

Verlaging gebruikelijk-loonregeling

Het belastbare loon van directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) van innovatieve startups mag worden vastgesteld op het wettelijke minimumloon. Zo’n 20.000 euro dus. Nu nog is dit zogenaamde gebruikelijk loon ruim het dubbele (44.000 euro). Door de verlaging kan meer vermogen in het bedrijf blijven.

Subsidie voor business angels

Particulieren die investeren in startups krijgen een fiscale tegemoetkoming. Via een nieuwe nog op te zetten subsidieregeling komt er een investeringskorting van maximaal 40%.

Aanpassing bedrijfsopvolgingsregeling

Bedrijfsopvolgingsregelingen kennen fiscaal voordelige bepalingen voor het ondernemingsvermogen. Onbedoeld effect was dat ook beleggingsvermogen onder de regeling kon worden gebracht. Dit wordt nu gerepareerd. Alleen nog het ondernemingsvermogen valt onder de gunstige faciliteit, zoals oorspronkelijk bedoeld.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *