AFM wil dat huiseigenaren meer gaan aflossen

Miljoenen huiseigenaren met aflossingsvrije hypotheken moeten worden aangespoord om af te lossen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt dit nodig om problemen te voorkomen.

Dat meldt de Volkskrant vrijdag.

De toezichthouder onderzoekt samen met twee hypotheekverstrekkers hoe de huiseigenaren tot aflossing te bewegen zijn. Een groot deel van de Nederlanders heeft een hypotheek die helemaal of voor een deel aflossingsvrij is.

Verval renteaftrek
De AFM is bang dat veel van die huiseigenaren na dertig jaar, als de renteaftrek vervalt, de woonlasten niet meer kunnen opbrengen en onder dwang hun huis moeten verkopen.
Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt de eigenaar alleen rente over het bedrag dat hij voor de aankoop van zijn huis heeft geleend. Hij lost die schuld zelf niet af gedurende de looptijd.
Het aflossen van de schuld aan het einde van de looptijd kunnen veel huiseigenaren echter vaak niet opbrengen. Het bedrag is dan vaak meer dan een ton.

Pensioen
Ook gaat het vervallen van de hypotheekrenteaftrek voor veel mensen samen met het ingaan van hun pensioen. Dat kan ongelukkig zijn omdat dat betekent dat er een groot bedrag afgelost moet worden op het moment dat het inkomen daalt.
In 2001 werd de renteaftrek tot dertig jaar beperkt. In 2031 krijgen daarom de eerste woningbezitters met deze situatie te maken.

Door: NU.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *